Pehmeät sitruuna-tuorejuustokeksit

Olen sanonut tämän jo aivan naurettavan monta kertaa, mutta rakastan sitruunaa, ihan kaikessa. Lemppareitani sitruunan makuisista asioista ovat sitruunajuustokakku, sitruunakeksit, sitruunakuppikakut, lemon curd, sitruunajäätelö, sitruunapasta, sitruunajogurtti… Listaa ei varmastikaan tarvitse jatkaa, mutta leipoessakin voisin laittaa sitruunankuoriraastetta melkein mihin vain.

Seurasin alkusyksystä mielenkiinnolla, kun muutamat bloggaajat osallistuivat Valion sitruunavoin tuotekehitykseen. Mietin jo tuolloin, että voiko minulle paremmin sopivaa tuotetta ollakaan: sitruunalla maustettu voi. Sainkin Valiolta tässä vähän aikaa sitten kotiin uutuustuotteita maistettavaksi, ja paketissa oli ilokseni mukana myös kyseinen sitruunavoi.

Aloin heti miettiä, mitä kaikkea ihanaa voisin siitä leipoa, ja Foodgawkerissa selailun jälkeen törmäsin söpön näköisiin sitruunaisiin tuorejuustokekseihin. Kuvista päättelin, että kyseessä ovat pikkuisen tavallisia keksejä pehmeämmät herkut, ja osuin oikeaan. Keksien koostumus on kuin muffinien ja keksien välimaastosta, ja ulkonäkökin on sympaattisen röpeliäinen. Tuorejuusto keksitaikinassa on minulle aivan uusi asia, mutta tykkäsin kovasti. Rakenne on murea ja kostea, juuri täydellinen hyvän kahvin tai teen kanssa nautittavaksi.

Alkuperäisessä ohjeessa ei tietenkään käytetä sitruunavoita, mutta itse halusin testata miten vahvan sitruunan maun saa pelkkää voita käyttämällä. Yllätyin todella, miten selkeä sitruunan tuoksu ja maku voista tuli! Todellisena sitruunahulluna halusin vielä kuorrutteeseen hieman sitruunan kuorta, mutta periaatteessa lisäsitruunaa ei tarvitsisi. Tietysti on helppo käyttää sitruunan kuorta ja sitruunan mehua, mutta tiedän monien välttelevän sitruunankuoriraasteen käyttämistä ruoanlaitossa myrkkyjen pelossa. 

Ohje on otettu täältä ja muuteltu järkevämmäksi desimitoille. Sain Valiolta tuotepaketin mukana sitruunavoita maistettavaksi.

Sitruuna-tuorejuustokeksit (15 kpl)

Taikina:

 • 55 g sitruunavoita
 • 50 g tuorejuustoa
 • 1 1/2 dl sokeria
 • 1 muna
 • 1 rkl maitoa
 • 2 1/2 dl vehnäjauhoja
 • 1 tl leivinjauhetta
 • 1/4 tl suolaa

Kuorrute:

 • 1 dl tomusokeria
 • 2 tl vettä
 • 1 tl sitruunankuoriraastetta

Ota aineet ajoissa huoneenlämpöön.

Laita uuni lämpenemään 190 asteeseen. Vatkaa pehmeä voi ja tuorejuusto sokerin kanssa kuohkeaksi vaahdoksi. Mikäli et käytä sitruunavoita, lisää tässä vaiheessa sitruunan raastettu kuori.

Yhdistä kulhossa vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää vaahdon joukkoon muna ja maito, vatkaa sileäksi. Lisää sen jälkeen jauhot ja sekoita kunnes aineet ovat juuri ja juuri yhdistyneet.

Lusikoi 1 1/2 ruokalusikallisen kokoisia nokareita leivinpaperille, paista uunissa 10–14 minuutin ajan tai kunnes keksit ovat saaneet reunoille hieman väriä. Anna jäähtyä.

Valmista kuorrute sekoittamalla ainekset sekaisin. Lusikoi noin teelusikallinen jokaisen keksin päälle, anna kuorrutteen jähmettyä. Säilyä keksit huoneenlämmössä.

Voit korvata sitruunavoin tavallisella voilla ja 1/2 sitruunan raastetulla kuorella. Jos käytät suolattua voita, reseptin suolaripausta ei enää tarvita.

7 vastausta artikkeliin “Pehmeät sitruuna-tuorejuustokeksit

 1. Nam, meidän sitruunavoi on vielä käyttämättä, yllättävää sillä sitruuna on myös minun suuri suosikkini. Sen sijaan valkosipulivoita on testattu ja olen ihan myyty. Todella ihana valkosipulinen aromi.

  Tykkää

 2. Oletpas ollut tuottelias! Hirveä määrä juttuja sitten viime lukeman. 🙂 Mulla töiden ja harrastusten käynnistyminen syksyllä on vähän rajoittanut julkaisutahtia, ja lisäksi tietokone hajosi ja vie yhden jutun kuvat ja tekstin ikuisesti mukanaan. Minäkin lukeudun myös sitruunafaneihin, ja nuo keksit näyttävät suussa sulavilta! Sitruunankuorta ja lemon curdia voisi laittaa joka paikkaan!

  Tykkää

 3. Sari: Tuo voi on kyllä tosi monikäyttöistä: sopii ihan mainiosti leivontaan ja miksei myös ruoanlaittoon, paistamiseen, leivän päälle… Kuvittelisin että maistuisi mainiolta vaikka paistetun kalafileen päällä!

  Tiina: Olen kieltämättä ollut vähän vauhdissa, kun uuden sivuston tuoma innostus on kovasti päällä. : ) Tekisi mieli olla koko ajan leipomassa ja postailemassa. Harmi juttu tuon tietokoneen kanssa, mutta kyllä niitä hiljaisempiakin kausia aina väkisin tulee.

  Tykkää

 4. Voi ihana sitruuna – lempiraaka-aineeni keittiössä! olen kyllä leiponut sitruunaisia juttuja harmillisen vähän, voisinkin haastaa itseäni enemmän sitruunaisten leipomusten pariin 🙂 tämä resepti menee heti kokkauslistalle!

  Tykkää

 5. Valion uusia maustettuja voita pitäisi itsekkin kokeilla. Sitruunan suuri ystävä löytyy myös täältä, joten nämä keksit kuulostavat ihan täydellisiltä!

  Tykkää

 6. Anne P: Voi meitä sitruunan rakastajia näyttää olevan enemmänkin! Leivonnaisissa sitruunan kuori pääsee minusta melkein parhaiten oikeuksiinsa, kun uunista leijailee ihana sitruunan tuoksu. Toivottavasti innostut testaamaan : )

  Tiina: Kiva että meitä on siis enemmänkin!

  Minna_A: Minulla on vielä valkosipulinen käyttämättä, mutta varmasti sekin tulee häviämään pian!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s