Maapähkinävoin ABC

Tämä postaus sopisi luultavasti paremmin Makun omaan Terveen Hyvää -blogiin kuin minun leivonnaisiin ja kakkuihin keskittyvään blogiini, mutta haluan jakaa innostukseni maapähkinävoihin teillekin. Kesällä tajusin, että voin aivan helposti tehdä omat maapähkinävoit ja mantelivoit kotona, kun hankin kätevän ja kompaktin Braunin monitoimikoneen. Maapähkinävoi on jo kauan kuulunut vakiovarusteisiin jääkaapissani, ja ostin melko pitkään maapähkinävoini valmiina kaupasta (esim. Urtekramilla ja Meridianilla on hyvää). Maapähkinävoi on todella monikäyttöinen raaka-aine: syön sitä yleensä puuron seassa (katso täältä ohje maapähkinävoipuuroon) tai hedelmien, esimerkiksi omenan, kanssa välipalana. Maapähkinävoista voi luonnollisesti myös leipoa vaikka mitä, mutta tietysti välillä tulee käytyä purkilla ihan pelkän lusikan kanssa maistelemassa. Ja iltateellä yksi parhaimmista herkuista on palanen tummaa suklaata (70-prosenttista), jonka päällä on reilu nokare maapähkinävoita.

Maapähkinävoin tekeminen on yllättävän helppoa ja nopeaa. Tarvitset vain kuorittuja maapähkinöitä ja ripauksen suolaa, joka tuo makuja mukavasti esiin. Pähkinät kannattaa paahtaa ennen maapähkinävoin valmistamista, koska paahtaminen saa pähkinöiden luontaiset öljyt irtoamaan, ja tällöin voikin valmistuu huomattavasti nopeammin. Paahtaminen vaikuttaa myös makuun todella huomattavasti! Jos haluat päästä vieläkin helpommalla, voit ostaa valmiiksi paahdettuja ja suolattuja maapähkinöitä, mutta valitse mieluusti kuivapaahdettuja pähkinöitä, joihin ei ole lisätty mitään epäämääräisiä öljyjä. Itse suosin esimerkiksi Rainbow:n kuivapaahdettuja maapähkinöitä, jotka maksavat vain 1, 7 e / 250 g. Tällöin maapähkinävoin kilohinnaksi tulee alle 7 euroa, kun taas Urtekram maksaa yli tuplasti enemmän.

Maapähkinät ja suola yksinkertaisesti kaadetaan monitoimikoneeseen ja niitä työstetään muutaman minuutin ajan tai kunnes maapähkinöistä on muodostunut samettista voita. Vaihekuva (1-4) havainnollistavat, kuinka pähkinöiden koostumus muuttuu niitä työstettäessä. Kuvassa 1 pähkinät ovat käytännössä vain murskana, ja tässä vaiheessa on vaikea kuvitella että niistä voisi edes tulla voita ilman mitään muita aineita. Hämärää! Mutta kun jatkat vielä hetken, pähkinöistä tulee muovailuvahamaista, hieman kovaa tahnaa (kuva 2). Tässä vaiheessa joudut ehkä hieman kaapimaan tahnaa reunoilta, jotta terä ei vain pyörisi tyhjää. Seuraavassa vaiheessa (kuva 3) pähkinöistä on tullut selvästi enemmän voita muistuttava massa, joka on kuitenkin vielä hieman rakeista ja paksua. Jatka työstämistä vielä n. 1-2 minuuttia tai kunnes maapähkinävoi roiskuu reunoille ja on selvästi nestemäisempää, vaaleampaa ja kiiltävämpää. Tässä vaiheessa on makukysymys, miten kauan haluat jatkaa työstämistä.

Jos haluat maapähkinävoista crunchy-versiota, ota vaiheessa 1 n. 1/2 dl pähkinärouhetta talteen ja sekoita se valmiiseen maapähkinävoihin lopussa käsin. Tällainen hieman rouheisempi versio on oma suosikkini ja tykkään siitä erityisesti omenalohkojen kanssa. Joskus kuitenkin haluan täysin sielää maapähkinävoita, minkä vuoksi onkin kiva tehdä voi itse – saa päättää täysin, minkälaisen koostumuksen haluaa.

Oletko kokeillut näitä blogini maapähkinäreseptejä? Jouluiset maapähkinävoikeksit koristellaan strösseleillä, ja maapähkinävoi-hillopalat ovat täydellinen brunssiherkku Amerikan tyyliin.

14 vastausta artikkeliin “Maapähkinävoin ABC

 1. Kiva havainnollistava juttu, ja täytyy myöntää, että meillä ostetaan maapähkinävoi aina kaupasta. Täytyy tehdä itse seuraavn kerran – näyttää niin samettiselta. Innolla odotan sun pähkinävoisia leivontaohjeita!

  Tykkää

 2. Mmm, hyvältä näyttää. En ole koskaan mikään ihan hirveän perso ollut maapähkinävoille, mutta nyt jotenkin tekee ihan tolkuttomasti mieli sitä. 🙂 – Antti

  Tykkää

 3. Olen jo jonkin aikaa haaveksinut siitä että voisin dipata omenasiivun maapähkinävoihin – kaikesta sitä haaveileenkin! maapähkinävoita meillä ei ole juuri koskaan kaapissa, mutta minua kyllä kiinnostaisi kokeilla tehdä itse, mennä vähän oman mukavuusalueen ulkopuolelle (vaikka hirmu helpolta sait tämän kuulostamaan) ja katsoa että mitäs kaikkea maapähkinävoin kanssa voisi kokkailla 🙂

  Tykkää

 4. Tiina: Itse kun tekee, saa niin samettista kuin haluaa! Tätä tulee tehtyä ainakin kerran viikossa, sen verran paljon syön maapähkinävoita. Pysy kuulolla, leivontareseptiä on viimeistään ensi viikon alkupuolella luvassa. : )

  Tykkää

 5. Antti: Maapähkinävoi on kieltämättä sellainen opittu maku (ns. acquired taste): saattaa maistua aluksi kamalan jauhoiselta ja tuntua juuttuvan kitalakeen. Minä olen ainakin nykyään ihan hurahtanut!

  Tykkää

 6. Anne: Haha, ihan validi haave. 😀 Tämä on hirmu helppoa, kannattaa kokeilla! Maapähkinävoi sopii ihanasti myös ruoanlaittoon, varsinkin malesialaisiin makuihin.

  Tykkää

 7. Kertoisitko tarkemmin, mikä malli sinulla on Braunilta? Keittiössäni on jos jonkinlaista vekotinta, mutta millään niistä ei tunnu saavan aikaan pähkinävoita.

  Tykkää

 8. Jaana: Heippa, minulla oli ennen vähän sama ongelma, koska esimerkiksi blenderillä ei oikein saa maapähkinävoita tehtyä. Nyt minulla on Braunin Multiquick 5, jonka mukana tulee pienempi leikkurisetti (näkyy kuvassa) ja vähän isompi, jossa pystyy myös tekemään pähkinävoita.

  Tykkää

 9. Kiitos selkeästä ohjeesta! Olen tehnyt tällä jo muutaman kerran. Mutta olen nähnyt kaupassa vain kuorellisia maapähkinöitä (joissa siis se ohut tumma kuori). Mistähän olet löytänyt valmiiksi kuorittuja? Olen nyt kuorinut ne paahtamisen jälkeen, mutta on melko työlästä.

  Tykkää

 10. Minäkin oon pari kertaa kuorinut käsin, ja siinä on kyllä työtä… Mutta helpoimmalla pääsee kun ostaa Rainbow:n valmiiksi kuivapaahdettuja ja kuorittuja maapähkinöitä!

  Tykkää

 11. Hei tuli mieleeni oletko kokeillut muilla pähkinöillä? Toimiiko ne sanon? Tuleeko uusia makuja?

  Tykkää

 12. Täytynee kokeilla! Olen jo monesti katsonut ohjeita päöhkinävoihin, mutta en ole vielä uskaltanut kokeilla. Onnistuuko tekeminen blenderillä, sillä opiskelijabudjetilla ei oikein ostella hienoja monitoimikoneita? :’D

  Tykkää

 13. Pitäisi onnistua blenderillä, kokeile ensin pienemmällä määrällä jotta laite ei tukkiudu!

  Tykkää

 14. Kaikilla pähkinöillä käytännössä voi tehdä pähkinävoita, maku muuttuu ja koostumuskin saattaa olla hieman eri. Ei muuta kuin kokeilemaan!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s