Maapähkinävoi-hillopalat

Kirjoittelin viime viikolla maapähkinävoin tekemisestä, ja nyt seuraa leivontareseptiä, johon saa upotettua hyvän määrän maapähkinävoita (ei sillä, että minulla ainakaan olisi ongelmia maapähkinävoin tuhoamisessa muutenkaan). Elokuvissa näkee usein, kun vanhemmat tekevät lapsilleen kouluun välipalaksi kerrospaahtoleipää, jonka välissä on maapähkinävoita ja hilloa (PB&J sandwich). Yhdistelmä saattaa kuulostaa oudolta, varsinkin jos ei ole samanlainen maapähkinävoihullu kuin minä, mutta yhdistelmä todellakin toimii. Moniviljapaahtoleivästä, makeuttamattomasta maapähkinävoista ja esimerkiksi itse tehdystä chia-hillosta kyhätty versio ei sitä paitsi ole edes epäterveellinen, päinvastoin! Mutta tällä kertaa luvassa on jotain aivan muuta kuin terveellistä.

Maapähkinävoi ja hillo on jenkeissä suosittu yhdistelmä myös jälkiruoissa, ja nämä maapähkinävoi-hillopalat maistuvat aivan perinteiseltä PB&J:ltä, paitsi että paahtolevän sijasta maku on keksimäinen. Suosittelen tarjoamaan näitä esimerkiksi amerikkalaishenkisellä brunssilla, tai jos pakastat palat, hieman jäisinä illalla suosikkisarjaa katsoessa. Itse muuten puolitin määrät ja tein 8×22-senttiseen leipävuokaan, mutta annan teille alkuperäisen ohjeen mitat, koska tuohon leipävuokaan tehtynä esimerkiksi maapähkinävoita jäi hieman yli. Jos syöjiä ei kuitenkaan ole kauhean montaa, suosittelen puolittamaan määrät ja käyttämään n. 10×22-senttistä leipävuokaa. Ohjeen otain suunnilleen sellaisenaan täältä, mutta joitakin määriä olen muutellut.

Maapähkinävoi-hillopalat (30 palaa)

Pohja:

 • 3 1/2 dl vehnäjauhoja
 • 1/2 dl sokeria
 • 110 g voita
 • 1 munaa
Maapähkinävoikerros:

 • 500 g maapähkinävoita (sokeroimatonta)
 • 225 g voita
 • 4 dl tomusokeria
Murupäällinen:

 • 1 3/4 dl vehnäjauhoja
 • 1/2 tl leivinjauhetta
 • 1/4 tl ruokasoodaa
 • 1/4 tl kanelia
 • 3/4 dl fariinisokeria
 • 1 1/2 dl kaurahiutaleita
 • 85 g voita

Valmista pohja hyvissä ajoin.

Yhdistä kulhossa jauhot ja sokeri, lisää kuutioitu kylmä voi. Nypi voi jauhojen sekaan käsin tai haarukan avulla, lisää lopuksi sekaan kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Älä vaivaa taikinaa vaan purista se kasaan, kääräise tuorekelmuun ja anna levätä kylmässä n. 30 minuuttia.

Laita uuni lämpenemään 190 asteeseen. Valmistele vuoka vuoraamalla se leivinpaperilla niin, että leivinpaperin reunat tulevat vuoan yli. Kauli taikina hieman vuokaa suuremmaksi ja painele pohjalle sekä reunoille (noin pari senttiä reunoille). Siisti reunat.

Aseta pohjan päälle leivinpaperi ja kaada päälle kuivia herneitä tai riisiä painoksi. Paista uunissa n. 10–15 minuutin ajan, poista leivinpaperi ja herneet/riisi ja paista vielä n. 5–10 minuuttia, kunnes pohja on saanut väriä.

Anna pohjan jäähtyä.

Valmista maapähkinävoitäyte. Vatkaa voi kulhossa pehmeäksi, lisää sitten joukkoon maapähkinävoi ja tomusokeri. Vatkaa sileäksi.

Kaada maapähkinävoi jäähtyneen pohjan päälle, laita jääkaappiin jähmettymään hieman.

Kun maapähkinävoi on hieman jähmettynyt, levitä hillo sen päälle tasaisesti.

Laita uuni lämpenemään n. 160 asteeseen.

Valmista lopuksi murupäällinen nyppimällä aineet tasaisesti sekaisin. Purista lopuksi aineksista pallo ja murusta siitä suurempia ja pienempiä paloja hillokerroksen päälle.

Paista uunissa 20–25 minuutin ajan tai kunnes murupäällinen on saanut väriä. Anna jäähtyä ja leikkaa sitten joko 15 suureen tai 30 pieneen palaan (suosittelen jälkimmäistä).

10 vastausta artikkeliin “Maapähkinävoi-hillopalat

 1. Itse olen myös kova (suklaa)maapähkinävoifani, ja se kyllä ainakin mun suussa kaipaa rinnalleen just jotain raikasta, vaikkapa hilloa. Pitää laittaa tää resepti korvan taa, näyttää ihanalta ja myös siltä että tätä syödessä tulee taatusti ähky 😉

  Tykkää

 2. Nyt täytyy tunnustaa, että en ole koskaan maistanut maapähkinävoin ja hillon yhdistelmää! Puhut kombinaatiosta kuitenkin niin hartaaseen sävyyn, että pakkohan sitä on kokeilla. Onko vadelmahillo juuri paras kaveri maapähkinävoille, vai mikä hillo toimii parhaiten?

  Tykkää

 3. Ooh, nyt näyttää kyllä kerrassaan vastustamattomalta! Hauska ja hieman erilainen tapa käyttää maapähkinävoita, joka tuntuu rantautuneen toden teolla suomalaiseenkin makumaailmaan.

  Tykkää

 4. Kotoilija: Kiva kuulla, toivottavasti innostut testaamaan! Osuit oikeaan: nämä ovat juuri sellaisia, joita jaksaa vain yhden palan. Ja ehkä toisenkin, jos aivan pinnistelee…

  Tykkää

 5. Tiina / Kakkupuutarha: Voi suosittelen ehdottomasti testaamaan, on kyllä niin klassikkoyhdistelmä! Minä oon itse käyttänyt aina vadelmaa, koska mansikkahillo tuntuu jotenkin liian makealta. Mutta sanoisin, että mikä tahansa punainen hillo käy.

  Tykkää

 6. Elina: Kiva! : ) Amerikkalaisessa leivonnassa maapähkinävoi on paljon suositumpaa kuin täällä Suomessa, mutta minun puolestani maapähkinävoi saisi rantautua oikein pysyvästi tännekin.

  Tykkää

 7. Tämä ja edellinen postaus osuivat kyllä spot-on myös tälle mpv-fanille! Nam! Myös maapähkinävoin ja tuoreiden marjojen/nektariiniviipaleiden/banaaniviipaleiden yhdistelmä on rukiisen leivän päällä ihana.

  Nämä näyttävät aivan ihanan makoisilta. Voi kunpa olisi aikaa ja syöjiä kokeilla näitäkin 😉

  Tykkää

 8. Pipsa: Jee, kiva kuulla jos ovat ohjeet olleet mieleen. : ) Minäkin rakastan ruisleivän, maapähkinävoin ja banaanin yhdistelmää, kiitos kun muistutit sen olemassaolosta!
  Minä pakastin näistä suurimman osan, koska tosiaan syöjistä on välillä pulaa… Hyvin kestivät pakastamisen!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s