Kirpeänmakeaa joulupöytään: karpalo-marenkipiirakka

Hyvää itsenäisyyspäivää näin päivän myöhässä! Eilen ei ollut ollenkaan sellainen olo, että oltaisiin joulukuussa ja itsenäisyyspäivässä, mutta kyllä se juhlallinen olo jostakin kummasta tuli, kun pääsi syömään hyvää ruokaa ja juomaan samppanjaa pitkän kaavan mukaan. Taas huomasi, että hyvällä ruoalla on niin suuri merkitys kaikkina juhlapyhinä – ellei jopa suurin merkitys, ainakin meidän perheessä.

Halusin kehitellä jonkin helpon mutta selvästi talvisen jälkiruoan ja päädyin karpalopiirakkaan. Kirpeä karpalo kaipaa seurakseen jotakin makeaa, joten tein helpon marenkitäytteen. Yleensä marja-marenkipiiraissa on selkeästi marja- sekä marenkikerros, mutta tällä kertaa halusin yhdistää kaikki ainekset keskenään. Mukana on hieman saksanpähkinärouhetta ja lisäksi kanelia jouluista makua tuomassa. Piirakka sai paljon kehuja, ja teenkin varmaan joulun alla samaista piirakkaa esimerkiksi lakoista.

Muistakaa kurkata sivun oikeasta reunasta löytyvän joulu-tagin takaa, mitä kaikkea tänä vuonna joulun alla leivotaan.

10 vastausta artikkeliin “Kirpeänmakeaa joulupöytään: karpalo-marenkipiirakka

 1. Annamaria, marenki tekee todellakin kaikesta vastustamatonta! Ja voin niin maistaa kielelläni tämän upean makuyhdistelmän – kirpeän karpalon ja makean pähkinämarengin!

  Tykkää

 2. Marenki on ihanaa ja karpalo yksi lempimarjani. Huikean kaunis kakku ja herkullisen näköinen yhdistelmä.

  Tykkää

 3. Oi, näyttääpä hyvältä! Mitä luulet, muuttuuko maku hirveästi, jos vaihdan karpalot puolukoihin? Niitä kun olisi omasta takaa pakkasessa vaikka kuinka… Minulla ei ole irtopohjaista piirakkavuokaa, onnistuisiko teko ihan lasiseen piirakkavuokaan tai irtopohjakakkuvuokaan samankokoisella ohjeella?

  Tykkää

 4. Sari: Minä käytän karpaloa harmillisen harvoin, mutta ehkä tästä innostuneena voisi alkaa käyttää enemmänkin. Kiitos kovasti! : )

  Tykkää

 5. Tuulituu: Puolukat sopivat varmasti aivan mainiosti, ovat varmaan melkein yhtä kirpeitä kuin karpalot. : ) Ja voit aivan hyvin käyttää irtopohjaisen piirakkavuoan sijasta vaikka tavallista piirakkavuokaa.

  Tykkää

 6. Leivoin eilen piirakkaa, marjoiksi tosiaan laitoin puolukoita ja hyvää tuli! Pohjataikina riitti hyvin myös isompaan lasiseen piirakkavuokaan, halkaisija n 26 cm, mutta marenkiosuuden tein neljästä valkuaisesta ja silti vähän matalaksi jäi. (Kananmunien koossa on muuten isoja eroja! välillä olisi kiva, jos olisi vaikka grammamäärä valkuaista tiedossa, niin arviointi olisi helpompaa.) Mutta kaikenkaikkiaan hyvä resepti ja tätä teen varmasti joulun aikaa uudestaan! 🙂

  Tykkää

 7. Tuulituu: Mahtava kuulla, että olit testannut ohjetta ja tykännyt. : ) Ja hyvä että on nyt testattu, että puolukoillakin toimii.
  Harmi että valkuaisvaahto jäi litteäksi, minulla 20-senttisellä sitä oli varsinainen keko! Mutta olet kyllä aivan oikeassa noissa valkuaisissa, pitääkin jatkossa aina pyrkiä ilmoittamaan grammamäärinä. Uudessa vaahtokarkkiohjeessa esimerkiksi laitoin grammoina. Hauskaa joulunodotusta sinne!

  Tykkää

 8. Jos piirakan tekee tuoreista karpaloista, pitääkö siinä ottaa jotain huomioon, esim. maissijauhon määrä.

  Tykkää

  1. Ei tarvitse ottaa, maissijauhojen määrää voi halutessaan vähentää mutta kyllä tuoreistakin lähtee nestettä.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s