Makeimmat koristeet juhlapöytään: polkamarengit

Minun lempijuhlapyhäni alkaa vihdoin toden teolla kolkutella oven takaa! Ohje tulee vähän viime tingassa, mutta jos jääkaapissa on joululeivonnaisten jäljiltä paljon valkuaisia, marengit valmistuvat nopeasti ja helposti. Minä tein lahjaksi suklaalla päällystettyjä ja päällystämättömiä piparminttumarenkeja, mutta näyttävän raidalliset marengit näyttävät kauniilta myös vaikka lasipurkissa koristeina.

Kokeilin tällä kertaa valmistaa marenkia hieman eri tekniikalla kuin yleensä. Useimmiten teen marengin niin, että vatkaan huoneenlämpöiset valkuaiset ensin jämäkäksi vaahdoksi ja lisään sitten rutkasti sokeria teelusikallinen kerrallaan, samalla vatkaten. Onnistuin kuitenkin pilaamaan ensimmäisen marenkisatsini tällä tekniikalla, kun lisäsin lopussa liian paljon piparminttu-uutetta massaan. Marengista tuli aivan vetelää eikä siitä pystynyt pursottamaan järkevän muotoisia nokareita… Vaihdoin taktiikkaa ja kokeilin Martha Stewartin ohjetta, jossa valkuaiset ja sokeri kuumennetaan vesihauteen yllä ensin niin, että sokeri liukenee valkuaisiin. Näin marengista ei ainakaan tule rakeista! Tämän jälkeen lämmennyt seos vatkataan kuohkeaksi, kiiltäväksi marengiksi. Vatkaamisessa saattaa kulua tovi ja toivo saattaa jossakin vaiheessa melkein hiipua, mutta lopputulos oli ihanan jämäkkä ja vitivalkoinen. Suosittelen kokeilemaan! Uusimmassa Sokeri ja kaneli -lehdessä oli muuten myös mainioita vinkkejä marengin valmistukseen. Itse en esimerkiksi tiennyt, että jotkut glyserolipitoiset geelivärit saattavat lässäyttää valkuaisvaahdon.

 

Voit jättää suklaan marengeista pois, jolloin marengit soveltuvat täydellisesti joulupöytään tai uudenvuoden juhlintaan koristeiksi.

Joko teillä on kaikki jouluherkut ja -valmistelut tehty? Minulla on kaikki (vähäiset) paketit ja purnukat pistetty jakoon, ja joulun leivonnatkin on taidettu jo tehdä. Minulla ei ole pariin vuoteen ollut tavallista joulua, ja tälläkin hetkellä istun puoliksi tyhjässä, uudessa yksiössäni ja näpyttelen tietokonetta lattialla. Täällä keskustassakin ruokakaupoissa on aikamoinen kuhina, mutta muuten ei ole yhtään jouluinen olo vielä. Eiköhän se jouluolokin tänään illalla viimeistään tule, kun pääsen mummin patojen ääreen viettämään joulua ja rauhoittumaan. Joulun jälkeen matkaan aivan eri puolelle maapalloa lämpöön kymmeneksi päiväksi, mutta päivityksiä satelee silti normaaliin tahtiin! Ihanaa joulua kaikille, ei oteta liikaa stressiä. ❤︎

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s