Keväiset sitruuna-unikonsiemenkuppikakut

En ymmärrä, miten tällainen vanha ohje on jäänyt joskus julkaisematta! Nämä kuppikakut nimittäin ovat melkein kuin minun leivontatyylini ruumiillistuma: rakastan sitruunaisia, helppoja leivonnaisia joissa on jokin pieni juju, tässä tapauksessa söpöt unikonsiemenet. Olen aikaisemmin tehnyt myös mm. lemon curdilla täytettyjä sitruunaisia unikonsiemenkeksejä, joita voisin kuvitella tekeväni vaikka loppukeväästä häämöttäviin valmistujaisjuhliini.

Tämä ohje sopii jaettavaksi mielestäni juuri nyt, kun olemme saaneet nauttia parista todella aurinkoisesta päivästä. Mikään ei ole yhtä ihana ääni keväisin kuin sulavan lumen solina, ja parina päivänä jopa aurinkolasit olisivat olleet tarpeen. Tunnelmoidaan yhdessä saapuvaa kevättä vaikka näiden keväisten kuppikakkujen avulla! 

Sitruuna-unikonsiemenkuppikakut (12 kpl)

Taikina:

  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 125 g voita
  • 1 3/4 dl sokeria
  • 1/2 sitruunan raastettu kuori
  • 1-2 rkl unikonsiemeniä
  • 1 1/4 dl maitoa 
  • 2 munaa

Kuorrutus:

  • 115 g voita
  • 3 dl tomusokeria
  • 85 g valkosuklaata
  • 1 tl sitruunan raastettua kuorta
  • 2 rkl täysmaitoa

Ota voi, munat ja maito ajoissa huoneenlämpöön.

Siivilöi kulhoon vehnäjauhot ja leivinjauhe.

Vaahdota huoneenlämpöinen voi sokerin kanssa kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi.

Toisessa kulhossa riko munat, sekoita maito joukkoon.

Lisää voi-sokerivaahtoon vuorotellen nestettä ja jauhoseosta samalla sekoittaen. Lisää hyvin pestyn sitruunan kuori ja unikonsiemenet sekoituksen loppuvaiheessa.

Jaa taikina paperivuoilla vuorattuun 12-koloiseen muffinivuokaan, täytä vuoat vain 2/3 täyteen. Paista 200-asteisessa uunissa keskitasolla 10–15 minuuttia. Anna jäähtyä.

Valmista kuorrute. Sulata valkosuklaa varovaisesti mikrossa tai vesihauteessa, anna jäähtyä hieman.

Vatkaa huoneenlämpöistä voita hetken aikaa, kunnes se muuttuu vaaleammaksi. Lisää tomusokeri ja sulatettu valkosuklaa joukkoon, vaahdota kuohkeaksi.

Lisää lopuksi sitruunan kuori ja maito, sekoita tasaiseksi.

Pursota kuorrute jäähtyneiden leivosten päälle ja koristele pensasmustikoilla. 

8 thoughts on “Keväiset sitruuna-unikonsiemenkuppikakut

  1. Moikka! Luuletko että tämä ohje yksinkertaisena riittäisi yhteen kuivakakkuvuokaan? Tämä resepti vaikutti niin hyvältä että ajattelin testata josko toimisi ilman kuorrutusta kakun muodossa. 🙂

    Tykkää

  2. Mia: Heippa! Väittäisin että yksinkertaisena riittää pienehköön tai normaalikokoiseen kuivakakkuvuokaan. : ) Kerro sitten miten onnistui!

    Tykkää

  3. Menee kokeiluun ehdottomasti 🙂 en olekaan vielä unikonsiemeniä kokeillut makeassa leivonnaisessa…olispa muuten hauska joskus kuulla mitä sun omalla ”tätä täytyy kokeilla”-listalla mahdollisesti on tai mitä taitoja haluaisit oppia/kehittää?

    Tykkää

  4. Oih, sitruuna ja unikonsiemenet on kyllä toimiva klassikkoyhdistelmä! Etenkin britit tuntuvat olevan kovasti ko. yhdistelmän (ja muutenkin kaiken sitruunaisen, kumma) perään 🙂

    Olen samaa mieltä tuosta kevään tulosta, joka nyt tosin on ottanut taas vähän taukoa – mikään ei piristä niin paljon!! Ihanaa ottaa aurinkolasit kätköistään, nähdä asfalttia lumen alta, kuunnella lintujen sirkutusta ja syödä keväisiä leivonnaisia niin kuin vaikka näitä 🙂

    Tykkää

  5. Pipsa: Nimenomaan englantilaishenkisessä leivonnassa törmää usein sitruunan ja unikonsiementen yhdistelmään, myöskin lime käy sitruunan tilalla! : )

    Nyt tulee jotain käsittämätöntä loskaa taivaalta, juuri kun ehti ostaa kevättakin ja uudet arskat!

    Tykkää

  6. Kiitos ohjeesta! Tein näitä tytön syntymäpäiväjuhlille, ja tosi hyvältä maistuu tuoreena myös ilman kuorrutusta. Ajattelin pakastaa nuo ensi viikon juhlia varten. Toivottavasti toimivat pakastettunakin..

    Tykkää

  7. Siru: Voi ole hyvä! Kiva kuulla jos ohje on ollut toimiva. : ) Varmasti juuri ilman kuorrutusta voi pakastaa, muffinit kestävät pakastamisen aika hyvin.

    Tykkää

Jätä kommentti