Vielä joskus -listani

Sweety-niminen kommentoija heitti kommenttiboksiin minulle aivan mahtavan postausidean: hän pyysi minua kertomaan mitä leivottavien to do -listallani on ja missä haluaisin vielä kehittyä tai mitä haluaisin kokeilla. Minun listani on huuurjan pitkä, mutta ajattelin kirjoitella ainakin listan yläpäässä olevista jutuista.

1. Ranskalaiset croissantit

Rakastan croissanteja, olen aina rakastanut! Muistan kun pienenä pääsi Helsinki-Vantaalle noin kerran vuodessa, ja silloin oli saatava Robert’s Coffeen croissant aamupalaksi. Jostakin syystä olin mieltynyt juuri Robert’sin croissanteihin, ehkä makupalettini on ollut hyvin herkkä ja valikoiva jo 10-vuotiaana… Voisin edelleenkin syödä croissanteja aamupalaksi vaikka joka päivä, mutta ehkä ihan hyvä että olen mieltynyt puuroon melkein yhtä paljon. Croissanteissa on todellakin maku- ja koostumuseroja, ja huono croissant saa suupielet kyllä kääntymään alaspäin. Hyvä croissant on juuri (tai vähän aikaa sitten) paistettu, lehtevä ja selvästi voin makuinen.

Olen jo kauan halunnut tehdä croissanteja itse ja olenkin perehtynyt eri ohjeisiin melko syvällisestikin. Tekovaiheita on todella monta, ja taikinan pitää taittelun ja kaulitsemisen (joita tehdään monta kertaa!) välissä levätä jääkaapissa. Leipomiseen tarvitsisi siis varata melkein kokonainen päivä, ja minun tuurillani varmaan pilaisin koko päivän uurrastuksen paistamalla croissantit tummanpuhuviksi uunissa. Mutta lupaan, että joku päivä tartun haasteeseen ja raportoin teille tuloksistani, onnistuin tai en!

2. Cronutit (croissant+donitsi)

Cronitsi, cronut, mikä nyt oikea nimitys onkaan tälle herkulle, joka on croissantin ja donitsin risteytys. Cronutit saivat ihmiset aivan sekaisin kun niitä alkoi saada leipomoista New Yorkissa, enkä ihmettele. Olen syönyt pari cronutia elämäni aikana, ja kokemus oli kummallakin kerralla melkein mullistava! Lehtevä croissant-taikina on täytetty joko vaniljakreemillä, hillolla tai suklaakreemillä, ja komeus on vielä uppopaistettu ja mahdollisesti kuorrutettu donitsin tapaan. Lienee turha sanoa, että cronutien tekeminen kotioloissa on vieläkin työläämpää kuin croissantien tekeminen, mutta ehkä croissantit valloitettuani siirryn seuraavaan haasteeseen: kotitekoisiin cronutheihin.

Saakohan Suomesta muuten cronuteja? Ihan kuin muistelisin nähneeni Arnold’sin mainostavan niitä syksyllä.

3. Hapanleipä

Tämä on nyt todella villi kortti, koska olen melko surkea leivän leipomisessa. Sämpylät hoituvat minulta, jos vain jaksan vaivata tarpeeksi kauan ja käytän luottojauhojani, mutta muuten voin sanoa olevani täysin tietämätön mitä tulee leipään. Olen aivan pihalla jauhoista, juurista, nostatuskoreista ja paistokivistä, mutta aihe kiehtoo minua jollakin tapaa. Hapanleipä on maailman parhainta, ja olisi mahtava tehdä oma hapanleipä alusta alkaen hapanjuuresta, mutta ensin pitäisi ehkä osallistua jollekin leipäkurssille. Onkohan sellaisia olemassa?

strong=”” style=”text-align: justify;”>

4. Kotitekoiset Peanut butter cupsit Reese’sin tyyliin

Tein vähän aikaa sitten Snickersiä, yhtä lempparisuklaatani, kotona varsin onnistunein tuloksin, ja olen kauan ajatellut tekeväni myös toista lemppariani, Reese’sin Peanut butter cupseja. Suklaanapit, joiden sisällä on juuri täydellinen määrä makeansuolaista maapähkinävoita, ovat varmasti vielä aika yksinkertaisia valmistaa. Pitää vain löytää sopivan muotoiset paperivuoat! Kuvassa on valkosuklainen versio!

5. Floating islands / oeufs à la neige / kelluvat saaret -jälkkäri

Oho, kylläpäs on nyt ranskalaispainotteista tällä listalla! Joka tapauksessa, tämä ranskalainen hauskasti nimetty jälkkäriklassikko on nimensä mukaisesti annos, jossa vaniljakastikkeen päällä kelluu ihanan kevyt marenkipilvi. Kuvassa olevan annoksen, joka menee helposti parhaiden jälkiruokien top kymmeneen, söin Budapestissa juutalaisravintolassa, ja siitä asti kelluvat saaret ovat jääneet kummittelemaan (kelluttelemaan) mieleeni. 

Kiitos vielä lukijalle kivasta postausideasta! Mistäs sitä sitten aloittaisi? 

12 vastausta artikkeliin “Vielä joskus -listani

 1. Croissantit olisi kyllä kiva osata, sellaiset kunnon fluffyt! croissantit mitä tosiaan saa kahviloista 🙂

  Tykkää

 2. Äiti on pitänyt mulle aikoinaan hapanleipäkurssin ja se riitti. Parhainta saa, jos käytössä on leivinuuni. Itsetehty hapanleipä on kyllä hyvää ja juurikin säilyy pakkasessa, jos on pitkät leivontavälit. Niin monta ranskalaista herkkua tuossa to do-listassa, joita voisi itsekin kokeilla. Kiva lista.

  Tykkää

 3. Hih tästähän tuli ihan postaus, kivaa 🙂 pitäs maistaa noita cronuteja, kuulostaa herkulta! Ainakaan täältä pohjoisesta ei noita taida saada mistään kahvilasta tms…itse sain tänään yhden leipomuksen pois listaltani, tein ekan sokerimassalla päällystetyn kakun. Voi sitä ilon määrää kun onnistuu leipoessa ja oppii uutta 🙂

  Tykkää

 4. Aloita kelluttelusta! Yritimme pari vuotta sitten saada niitä mokomia onnistumaan eri ohjeilla ja lopulta jo melkoisella kiukulla, turhaan. Syy oli epäilemättä kauhan varressa… 🙂 Sun reseptillä voisimme uskaltautua kokeilemaan saaritrauman karistamista!

  Tykkää

 5. Cronitseja saa tosiaan Arnoldsilta. Lisäksi ainakin Helsingissä cronitseja valmistaa kakku&leipäkeisari, jonka cronitsit on todettu oikein mainioiksi. 🙂

  Tykkää

 6. Sari: Ihana että olet saanut äidiltäsi oppia! Leivinuuni vaikutta makuun varmasti paljon, ehkä joskus sellainen löytyy itseltäkin… 🙂

  Tykkää

 7. Sweety: Cronutit on kyllä melkein suurinta herkkua mitä voi vaan olla! Saattaapi olla, että niillä kestää vielä hetki rantautua pohjoiseen… 🙂 Hei arvaas, en ole tainnut itse tehdä koskaan sokerimassalla päällystettyä kakkua. Olen käyttänyt vain marsipaania, pitää pian varmaankin repäistä itsekin.

  Tykkää

 8. Paula: Kuulostaapa haasteelliselta, haasteellisemmalta kuin olin ajatellut. Pitää tarttua haasteeseen!

  Tykkää

 9. Cronitsi on varmaankin hieman paremmin soveltuva suomenkielinen nimitys kuin cronut, kiitos tästä. 😀 Pitää laittaa ylös tuo paikka kun menen seuraavan kerran Helsinkiin!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s