Pienen keittiön haasteet

Olen jo varmasti maininnut, että muutin jouluna noin kolme kertaa aikaisempaa pienempään keittiöön mukanani kaikki mahdollinen miljoonasta kakkuvuoasta mehulinkoon ja jäätelökoneesta voileipägrilliin. Keittokomeroni on hyvin pieni mutta siunattu onneksi melko hyvillä säilytystiloilla ja kahdella työtasolla. Siitäkin huolimatta pienessä keittiössä on omat haasteensa, ja jouduin muuttaessani raapimaan päätä pari kertaa, kun yritin mahduttaa kaikki enemmän ja vähemmän päivittäisessä käytössä olevat keittiötarvikkeet, astiat ja jauhopussukat kaappeihin. Ajattelin jakaa hyväksi todetut säilytysvinkit ja kertoa, miten olen aktiivisena leipurina pärjännyt pienessä keittiössä.

1. Ota kaikki mahdollinen säilytystila käyttöön lattiasta kattoon! Hyödynnä kaappien päälliset rohkeasti, ja vaikka keittiö saattaa näyttää hieman sekavemmalta, mielestäni korkealla kaappien päällä olevat yksityiskohdat tekevät keittiöstä korkeamman – ja tilavamman – näköisen. Minulla on ylhäällä sellaisia tavaroita, joita tarvitsen harvoin: jäätelökone, pakasterasiat, jääpalamuotit ja viinilasit (joita tarvitaan vain joka viikonloppu…). Useimmin käytössä olevat tavarat kannattaa tietysti pitää käsien ulottuvilla.

2. Ole järjestelmällinen: päätä jämptisti, missä säilytät mitäkin. On paljon helpompi alkaa etsiä tavaroita täyteen pakatusta keittiöstä, kun tietää missä on mitäkin. Minulla on esimerkiksi aterimien alapuolella olevissa vetolaatikoissa tietty logiikka, missä laatikossa pidän mitäkin. Yhdessä on kauhat, veitset, ottimet ja muut pitkulaiset esineet, toisessa on vuoat (päällekäin pinottuina tietysti), kolmannessa koristeluun liittyvät välineet ja neljännessä leivinpaperit ja muut kertakäyttöiset keittiötarvikkeet. Tuota päällekäin pinoamista en voi tarpeeksi korostaa!

3. Käytä säilytyspurkkeja pussien sijasta aina kuin mahdollista. Vaikka purkit ja purnukat vievät oikeastaan enemmän tilaa kuin pussit ja pahvipakkaukset, purkkien kanssa kaapit on paljon helpompi ahtaa täyteen. Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin epäsiistit ja jauhoa pöllyttelevät pakkaukset, joita siirrellessä kaapit saa aina sotkuiseen kuntoon. Mausteet ostan aina ensiksi purkeissa, koska maustepussukat eivät pysy pystyssä tai järjestyksessä pienessä maustekaapissa. Ette arvaa kuinka paljon minua pännii se, jos olen ostanut liian korkeita maustepurkkeja jotka eivät mahdukaan pystyyn maustehyllyyn…

4. Pidä nätit ja usein käytössä olevat asiat esillä, jos pöytätilaa vain on tarpeeksi. Minulla on esillä mm. pippurimylly ja nätit suolapurkit, samoin kahvi- ja teepannut. Myös nätit tuotepakkaukset, kuten espressopakkaukset ja Clipperin teepakkaukset voivat hyvin olla pöydällä, kun niitä tarvitsee kuitenkin päivittäin.

5. Priorisoi ja luovu asioista, joita en tarvitse usein. Minulla ei esimerkiksi ole leivänpaahdinta, koska pidän saman tilan vapaana mieluummin kaulintaa varten, ja monitoimikoneen sekä kakkukuvun olen joutunut viemään alakerran säilytystiloihin. Liian täyteen ahdettu keittiö on nimittäin epäfunktionaalinen ja vaikea pitää siistinä, joten mieti mitä tavaroita ja kodinkoneita oikeasti tarvitset.

Muiden, varsinkin ruoanlaitosta kiinnostuneiden, keittiöihin on aina kiva kurkata, joten haastan epävirallisesti muitakin bloggaajia paljastamaan, minkä näköisissä keittiöissä kaikki luomukset syntyvät. Kaiken kaikkiaan olen ollut oikein tyytyväinen minikeittiööni pienen alkushokin jälkeen, ja välillä ärsyttävänkin järjestelmällisestä luonteesta on ollut ainakin tässä asiassa apua.

Yksi vastaus artikkeliiin “Pienen keittiön haasteet

  1. Onpas ihana postaus – ja ehkä maailman ihanin pikkukeittiö!! Sainkin tästä paljon hyödyllisiä vinkkejä, nimittäin tuo purkkijuttu on niin totta – miten monta kertaa olenkaan aamulla kironnut lattialla levinneitä tillejä ja kaneleja… samaten tuo järjestelmällisyys on meikältä hukassa, mutta pitää seurata malliesimerkkiäsi ja yrittää parantaa!

    Sen sijaan nätit jutut olen tähänkin saakka pitänyt esillä – sekä esteettisesti että tilansäästöllisesti mahtavia! Pitää varmaan postata vastaava omasta keittiöstäni jossain vaiheessa, koska olen samaa mieltä että se on tosi kiinnostava kurkistaa jonkun toisen keittiöön 🙂

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s