Suolainen piirakka västerbotten-juustolla

En tiedä kuinka kauan Suomesta on saanut ruotsalaista Västerbotten-juustoa, mutta bongasin kyseisen juuston hetki sitten Stockmannin juustohyllystä. Västerbotten-juusto on melko aromikasta, pitkään kypsytettyä hieman reikäistä juustoa, joka on todella hyvää ihan sellaisenaankin. Halusin kokeilla tehdä ruotsalaisten suosikkia, västebottenjuustopiirakkaa (västerbottenpaj) ja selailin muutamia ruotsalaisia piirakkaohjeita. Monenlaista reseptivariaatiota on tarjolla, ja monissa piirakoissa täytteenä on käytännössä vain juustoa, joka on melko vahvaa maultaan. Minä saatoin tehdä suoranaisen pyhäinhäväistyksen, kun halusin lisätä täytteeseen savun makuista saunapalvikinkkua ja punasipulia, mutta mielestäni perinteinen yhdistelmä toimi hyvin Västerbotten-juustonkin kanssa. Juusto ei ollut paistamisen jälkeen läheskään yhtä vahvan makuista kuin paistamattomana, mutta niinhän monet juustot tapaavat käyttäytyä.

Västerbotten-juustoa oli muuten älyttömän raastava ärsyttävä raastaa… Kova juusto mureni helposti ja muuttui käden lämmön vaikutuksesta jännän pehmeäksi ja muhjuiseksi. Minulla on sitä paitsi melko huono väline juuston raastamiseen, sillä käytän melkein aina tavallista kolmioraastinta. Saa siis vinkata, mikäli tietää hyvän keinon/välineen juuston raastamiseen!

2 vastausta artikkeliin “Suolainen piirakka västerbotten-juustolla

  1. Meillä juusto raastetaan OBH Nordican sauvasekoittimeen liitettävällä teholeikkurilla 😀 Aivan loistava ja helppo tapa! Käytän sitä, jos tahdon tehdä porkkanasämpylöitä, koska porkkanat saa helposti raasteeksi, piirakkaa ym. varten sipulit (jos niitä on paljon) jne. Eli on tullut laite tarpeeseen.

    Tykkää

  2. Mira: Hei kiitos, nyt tuli mahtava vinkki, nimittäin minulla on tuo sama laite! En olekaan tajunnut, että sillä voi raastaa juustoakin, mutta aion ensi kerralla ehdottomasti kokeilla. Jee! 😀

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s