Vaahto-tutorial

Olen kunnianhimoisesti säilönyt koneelleni kuvamateriaalia erilaisista leivontaan liittyvistä tekniikka-asioista, mutta tiedostojen nimeäminen on jäänyt puolitiehen tai olen muuten vain unohtanut siihen liittyvän logiikan, koska myöhemmin on enää mahdoton löytää tätä tarkkaan kerättyä kuvamateriaalia. Ideaa vaahtopostauksesta olen pyöritellyt mielessäni varmaan vuoden, ja kuvamateriaalia on kertynyt pidemmältä aikaväliltä. Nyt kun löysin koneeltani ainakin kaikista olennaisimmat kuvat, ajattelin kirjoitella hieman erilaisista vaahdoista!

Vaahdot ovat nimittäin monesti erilaisten taikinoiden tukirakenne: jos vaahto on liian löysää tai liian napakkaa (usein kuitenkin ensin mainittua), leivokset eivät kohoa tarpeeksi eivätkä tasaisesti. Ohjeissa kehotetaan yleensä vaahdottamaan kuohkeaksi, vaaleaksi, pehmeäksi (soft peaks) tai kovaksi, mutta ei-ammattilaiselle tällainen adjektiivien kirjo voi osoittautua kovinkin haastavaksi. Tässä postauksessa näytän konkreettisesti, miltä erilaisten perusvaahtojen kuuluu näyttää valmiina. Pieni huomautuksen sana tosin: vaahtojen kuvaaminen osoittautui yllättävän vaikeaksi! Esimerkiksi muna-sokerivaahdon kuohkeuden vangitseminen kuvaan on melkein mahdotonta, mutta ainakin värien pitäisi välittyä sinne ruudun toiselle puolelle.

1. Muna-sokerivaahto

Muna-sokerivaahtoa tarvitset, kun leivot esimerkiksi täytekakkupohjaa tai kääretorttua. Kummatkin ovat todella perusleivonnaisia, mutta väittäisin että moni jättää muna-sokerivaahdon liian liruksi. Vaahtoa pitää vatkata usean minuutin ajan, ja joskus saatan vatkata usean munan vaahtoa neljäkin minuuttia! Vaahto on valmista silloin, kun taikinasta saa piirrettyä vatkaimen avulla kahdeksikon, ja alemmasta kuvasta saa ehkä jonkinlaisen käsityksen siitä, miten hitaasti valmis vaahto valuu vatkaimesta. Lisäksi vaahto on vaaleaa ja siinä on pieniä kuplia.

2. Voi-sokerivaahto

Valmiin voi-sokerivaahton tunnistaa ensisijaisesti väristä: kullankeltainen on muuttunut melkein valkoiseksi, ja koostumuksestakin tulee paljon kuohkeampi. Voi-sokerivaahdossa tärkeää on käyttää pehmeää, huoneenlämpöistä (ei sulaa!) voita, ja vatkaamiseen menee voin ja sokerin määrästä riippuen pari minuuttia. Kuvassa on 100 g voita ja 1 1/2 dl sokeria, ja vatkasin vaahtoa reilu 2 minuuttia.

3. Valkuaisvaahto

Valkuaisvaahtoa tarvitaan mm. marenkiin, joidenkin leivonnaisten ja moussejen pohjaksi ja macaron-leivoksiin – tosi usein oikeastaan! Paras valkuaisvaahto syntyy huoneenlämpöisistä valkuaisista, ja tärkeintä on käyttää puhtaita ja kuivia työvälineitä. Valkuaisvaahdon vatkaaminen aloitetaan matalalla teholla, minkä jälkeen tehoa lisätään. Huoneenlämpöiset valkuaiset vaahtoutuvat kovaksi ihan parissa minuutissa, ja valmiin vaahdon kanssa voi suorittaa klassisisen valumiskokeen: jos pään yläpuolelle ylösalaisin asetetusta kulhosta ei valu vaahtoa, vaahto on valmista.

4. Italialainen marenki

Italiailainen vaahto valmistetaan valkuaisvaahdosta, johon lisätään kuumaa sokerilientä (115-asteista) ja vatkataan kunnes vaahto on jäähtynyt. Tähän tarvitsee melkein yleiskonetta, koska vaahtoon on hieman vaikea kaataa tulikuumaa sokeria kun samalla toisella kädellä vatkaa ja yrittää pitää kulhoakin paikoillaan. Voin silti sanoa, että myös käsivatkaimella olen joskus kikkaillut ja jopa onnistunut… 

Italialainen marenki on supervaaleaa ja kiiltävää, ja kun se on jäähtynyt ja sitä on vatkattu tarpeeksi, rakenne on melko jämäkkä ja venyvä. Italialainen marenki on pohja esimerkiksi vaahtokarkeille ja sitä voi käyttää myös kuorrutteissa.


5. Kermavaahto

Nyt joku ehkä hörähtää ja miettii, tarvitseeko kuohukermankin vaahdottamiseen ohjetta, mutta helposti kermavaahto jää liian löysäksi tai menee hieman yli. Yleensä taikinoihin ja mousseihin lisättynä kermavaahto käsketään vatkaamaan pehmeäksi (englanniksi into soft peaks), jolloin sen rakenne on täydellinen johonkin muihin aineksiin yhdistämistä varten. Pehmeä kermavaahto muodostaa pieniä huippuja jotka eivät valu pois, mutta vaahto on vielä kuitenkin sileää ja kiiltävää. Yli mennyt kermavaahto on hieman karheamman näköistä eikä yhtä samettista rakenteeltaan.

Toivottavasti vaahtopostauksesta oli jollekin apua! Lisäsin tähän tunnisteeksi sanan tekniikka, ja sivupalkista löytää sen avulla tämän postauksen ja toivottavasti jatkossa muita tutoriaaleja enemmänkin.

11 vastausta artikkeliin “Vaahto-tutorial

 1. Aivan loistava postaus ja ihanat kuvat. Vaahtoja on joka lähtöön ja varmaan tuo munasokerivaahto on se oleellisin ja tietysti valkuaisvaahto. Itse vatkailen munasokerivaahtoa yleiskoneella sillä taktiikalla, että yhtä monta minuuttia vatkausta mitä on munien määrä ja munien pitää olla ehdottomasti huoneenlämpöisiä. On toiminut ihan hyvin.

  Tykkää

 2. Itse useimmiten joudun vatkaamaan voita ja sokeria keskenään, eikä hermot meinaa riittää. Kestää hirveän kauan, eikä millään tule tuollaista kaunista vaaleaa vaahtoa. Voi olla, että voi on ollut liian sulaa. Täytyy kokeilla antaa olla sen huoneenlämmössä sen sijaan, että ”vähän nyt mikrossa sulatan pehmeäksi” 😀 Kiitos vinkeistä!

  Tykkää

 3. Sari: Kiitoksia Sari! Itselleni vaahdot ovat ainakin joskus olleet se kompastuskivi, koska minua ei ole siunattu millään maailman parhaimmalla kärsivällisyydellä. Tuo kuulostaa tosi toimivalta systeemiltä, kiitos vinkistä!

  Tykkää

 4. Mira: Syy on nyt varmasti juuri voissa, sen pitää nimittäin olla juuri huoneenlämpöistä. Joskus minullakin ”vähän” lipsahtaa mikrossa liian pitkäksi, mutta sen jälkeen voin voi pistää hetkeksi takaisin jääkaappiin. 🙂

  Tykkää

 5. Kiitos, olipa kiva ja hyödyllinen postaus 🙂 Sun blogi on mukavan monipuolinen, ja tämmöset postaukset on oikein hyvää vaihtelua.

  Tykkää

 6. Kiitos havainnollistavista kuvista ja tekstistä! Ylipäätään reseptejäsi on kiva lukea ja seurata, koska kirjoitat ne huolella vinkkien kera. Tuo sokerin ja voin vaahdottaminen on minun kompastuskiveni näköjään aina vaan. Yleiskoneella menee 20 minuuttia ja sähkövatkaimella 30 minuuttia ennen kuin saan huoneenlämpöisen voin ja sokerin kuvan mukaiseksi vaahdoksi asti. Voi on takuuvarmasti aina huoneenlämpöistä ja oli sokerina tomu/erikoishieno/tavallinen kidesokeri, niin aina sama aikaavievä prosessi.

  Tykkää

 7. Pippurietsuola, onpa tosi kiva kuulla, olen otettu. 🙂 Kuulostaa hurjalta että sinulla menee noin kauan, minä vaahdotan aina käsivatkaimella, ja aikaa kuluu enintään viisi minuuttia. En osaa sanoa ollenkaan mistä moinen voisi johtua!

  Tykkää

 8. Kiitos tosi paljon! Nyt selvisi, miksi leipomukseni eivät ole niin onnistuneet, vaikka olen yrittänyt noudattaa reseptien ohjeita. Kotitalous oli koulussa inhokkiaineeni, mutta lukioiässä tuli leipomisvimma. Kaikki tällaiset ”perusasioiden” ohjeet ovat erittäin tervetulleita!

  Tykkää

 9. Tuhannet kiitokset tästä sivusta! Pohja on kaiken a ja o ja kermavaahto piste i:in päällä! Kun niiden teko ei onnistu, koko leipominen stressaa. Minua ärsyttää esim. sana ”tarpeeksi”, koska en tiedä, mitä se tarkoittaa. Koska on tarpeeksi? Vielä kerran, kiitos!

  Tykkää

  1. Ihana kuulla jos pienestä ohjekoosteestani on ollut sinulle hyötyä! ❤️ Leipomisohjeet ovat tosiaan usein vähän leväperäisiä, vaikka leipomisessa pitää olla millin- tai ainakin sentintarkka.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s