Sitruunamacaronit ja macaronien kirous

Jos kirjoittaisin blogiani englanniksi ja harrastaisin kiroilemista blogissani, aloittaisin tämän postauksen lauseella macarons are a motherf*cker. Mutta koska en tee kumpaakaan, avaudun suomeksi hieman sivistyneemmin. Macaronit ovat aiheuttaneet minulle ja varmasti aika monelle muulle kotileipurille enemmän harmaita hiuksia kuin yksikään muu leivonnainen. Ekoja kertoja näitä pahamaineisia pirulaisia tehdessäni olin vain liian taitamaton enkä omistanut keittiövakaa. Sanoisin että jos ei tiedä tarkalleen, miltä taikinan tulee näyttää, tuntua ja melkein haistakin, ei pärjää ilman keittiövaakaa.

Keittiövaa’an hankittua onnistuin useita kertoja, mutta macaronit voivat epäonnistua niin monesta syystä. Taikinan tulee olla juuri sopivan löysää mutta silti jämäkkää: niin, että se laskeutuu takaisin aloilleen 10 sekunnissa. Jos sekoitat pari kertaa yli tai ali sopivan määrän, koostumus ei ole oikeanlainen. Macaroneja pitää myös kuivattaa ennen uuniin laittamista, jolloin pinnalle muodostuu kova kalvo. Näin pinta pysyy uunissa tasaisena, ja asiaankuuluva jalka pääsee muodostumaan. Lisäksi eri raaka-aineet saattavat tuottaa eri tuloksen! Jos mantelijauhot ovat ylityöstettyjä ja liian rasvaisia, macaroneista tulee uunissa ryppyisiä. Myös liian hätäinen kuivattaminen saattaa tuottaa ryppyisen pinnan.

Halusin tehdä äidilleni äitienpäivälahjakso macaron-leivoksia, koska äiti on macaronien suuri ystävä. Vitsi kuinka minua ärsytti, kun tein tällä viikolla peräti kaksi kertaa peräkkäin ryppyisiä macaroneja! Mantelijauhoissani taisi olla vikaa, tai sitten jotkut yliluonnolliset voimat vain puuttuivat peliin, en tiedä! Nämä sitruunamacaronitkin saivat hieman ryppyisen ulkomuodon paistamisen puolessa välissä, mutta maku ja koostumus oli muuten ihan nappiin, joten päätin olla välittämättä. Mutta macaronit, olette te kyllä yksi hiton riesa…

PS. Te ootte hulluja! Eilen rikottiin varmaan kolminkertaisesti kaikki kävijäennätykset, syynä yksi pieni Nutella-juustokakku. 😀

5 vastausta artikkeliin “Sitruunamacaronit ja macaronien kirous

 1. En kyllä ihmettele että SE nutella-juustokakku rikkoi kävijäennätykset 😀 jaoin sen Facebookissa omalla seinälläni ja siitä tykättiin!

  En ole koskaan kokeillut macaronsien tekoa, ei varmaan ihme kun en saa yksikertaisimpiakaan leivoksia onnistumaan 😀 nämä olisi kyllä varmasti minunkin makuuni, sitruna ❤ ja upeat kuvat jälleen!

  Tykkää

 2. Anne: Hahaa, ja mä kun mietin että julkaisenko ohjetta kun kuvatkin oli niin rupusia (kakku vuoassa jne.)! Mutta kiva jos ohje on ollut mieleen. 🙂

  Minäkin viivyttelin macaron-leivosten tekemistä vaikka kuinka kauan, ja voi sitä kirosanojen määrää mitä ilmoille on päästelty näitä tehdessä. Mutta väittäisin että ovat vaivan arvoisia. 😉 Ja voi kiitos!

  Tykkää

 3. Juu haluaisin joskus nähdä miltä se oikeiden macaronien tekoprosessi näyttää, sillä olen kehittänyt munatonta ja mantelitonta reseptiä ja se on aika vaikeaa kun niitä aitoja ei ole nähnyt 😀 Ekalla kerralla ilman kunnon soijajauhoa – itse soijapapuja jauhottamalla – onnistuin itse asiassa paremmin kuin kertaakaan sen jälkeen. Sain sen jalan. Nyt on muut kiireet pitäneet poissa keittiöstä, mutta täytyy palata kehitystyön pariin kun uusi pränikkä keittiö valmistuu! Ja tulee kyllä niin unelma, voisi melkein alkaa tekemään videoruokablogia kun tilaa tulee niin ruhtinaallisesti 😛

  Tykkää

 4. heippa! Yhden kerran macaroneja tehneenä halusin tulla kysymään pitääkö valmiiden macaronien rakenne olla rapea vai pehmeä, itselläoli semmoinen rapea, liekö sitten ollut uunissa liikaa?.

  Tykkää

 5. Ymmärrän tätä tuskaa niin hyvin! Joskus ei vaan pääse sen jäljille, missä kaikki menee pieleen. Olen väsännyt elämäni parhaat macaronit yhden hyvin väsyttävän työviikon päätteeksi perjantai-iltana klo 22 vasemmalla kädellä. Tuolloin olin aivan varma, että kaikki meni pieleen, kunnes irrottelin täydellisesti alapinnaltaankin paistuneita kuoria irti leivinpaperista. Ihan ihme hommaa, mutta hyvinhän säkin onnistuit taas kuvista päätellen! 🙂

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s