Herkkulakossa

Nyt vähän nolottaa myöntää, että olen pakottanut itseni reilun viikon herkkulakkoon. Monille ihmisille viikko on täysin normaali aika olla ilman herkkuja, mutta minulle tämä viides herkuton päivä aiheuttaa varsinaista hampaidenkiristelyä ja tutinaa. Varsinkin päiväkahvien aikaan ja iltaa kohden mieli alkaa tehdä leivonnaisia, karkkia ja Ben&Jerry’siä. Myöskään kukaan tuttavani ei ole säästynyt kuulemasta tästä hirvittävästä koitoksestani. Olen yrittänyt lääkitä itseäni terveellisillä välipaloilla: hedelmillä, chia-vanukkailla, pähkinöillä, rahkalla ja marjoilla… 

Miksi herkkulakossa? Konkreettisin syy on se, että minun pitää lauantaina mahtua valmistujaismekkooni, joka menee vain nipin napin päälleni. Lisäksi huomaan, että herkuttelu on hiipinyt jokapäiväiseen arkeeni huomaamattani. Olen pienestä asti ollut todella kova sokerihiiri ja herkkujen ystävä mutta olen pyrkinyt leivontaharrastuksesta huolimatta pitämään herkuttelun lähinnä viikonlopuissa. Nyt lisääntyneen vapaa-ajan, kasvaneen leivontainspiraation ja blogin kautta saatavien karkkilähetysten ansiosta syön herkkuja helposti joka päivä ja olen suoraan sanottuna sokerikoukussa.

Lauantaina omissa valmistujaisissani aion tietysti herkutella, mutta ei varmasti tekisi huonoa koittaa pitää arkipäivät valmistujaisten jälkeen vielä hetken täysin herkuttomina, kunnes löydän taas sen hyvän tasapainon sokerin kanssa. Minulle ihanteellisinta on se, että syön koko ajan terveellistä kotiruokaa mutta herkuttelen ilman huonoa omaatuntoa viikonloppuisin. Ehdottomuus ei toimi minulla pidemmän päällä: viikolla voin ostaa satunnaisesti vaikka palan kakkua kavereiden kanssa kahvitellessa. Pointti on kuitenkin siinä, ettei jokaisella kahvihetkellä ei tarvitse saada palaa/riviä/levyllistä suklaata!

Minkälainen suhde teillä muilla sokerihiirillä on herkutteluun? Oletteko täysin koukussa vai oletteko saavuttaneet täydellisen tasapainon sokerin kanssa?

22 vastausta artikkeliin “Herkkulakossa

 1. En kykene totaalilakkoon. Luulen, että olisin vaaraksi itselleni ja läheisilleni, jos yrittäisin 😀 Olen armoton sokerihiiri, jonka pitää saada makeaa oikeastaan joka päivä, mutta onneksi osaan enimmäkseen pitää kohtuuden mukana. Se päivän makea voi olla vaikka dominokeksi kahvin kanssa tai pieni määrä irtokarkkeja kaapista napsittuna. Viikonloppuisin menee enemmän. 🙂

  Tykkää

 2. Hahaa, hauska! Mäkin oon varmaan aika raskasta seuraa tällä hetkellä, kun voivottelen kaikille herkkulakkoani. Totaalilakko ei ole hyvä juttu minullekaan pidemmän päälle, mutta se ehkä vähän katkaisee tätä pahinta sokeriaddiktiota.

  Tykkää

 3. No täydellisesti koukussa! Syytän raskautta (loppui 10kk sitten) ja imetystä (jatkuu edelleen), mutta minkähän tekosyyn seuraavaksi keksin… Suklaata ja leivonnaisia menee luvattoman paljon, harvassa ovat ne päivät, jolloin en syö ollenkaan makeaa. Onneksi olen siunattu aika hyvillä geeneillä sen suhteen, että kropassa nämä herkuttelut eivät näy. Pitäähän elämästä nauttia ja minusta suklaa ei ole kovin kamala pahe, äkkiä keksin monta huonompaakin.

  Tykkää

 4. Olen myös pyrkinyt vähentämään herkuttelua. Jossain vaiheessa meni yli ja huomasin myös syöneeni melkeinpä joka ikinen päivä karkkia tms. Huomasin myös palkinneeni/lohduttaneeni itseäni herkuilla. Alkuvuodesta päätin, että nyt saa riittää, koska olo oli jatkuvasti turvonnut ja fiilis oli huono ja ennen kaikkea väsynyt. Tällä hetkellä syön herkkuja ehkä max kahtena päivänä viikossa, yleensä viikonloppuisin. Syön normaalia terveellistä perus kotiruokaa. Olen täysin normaalipainoinen parikymppinen nainen, mut yllättävää kyllä, pelkästään tällä herkkujen vähentämisellä olen laihtunut alkuvuodesta yli 6 kiloa. Olo on niin keveä ja olen enemmän oma itseni ja se on mahtavaa!

  Tykkää

 5. Tsemppiä. Voin kuvitella, että ei oo ihan helppoa. Itellä herkkujen syöminen pysyy pääasiassa hallinnassa, mutta välillä tulee syötyä joka päivä jotain. Toisaalta taas välillä huomaan, että oon ollut jonkun aikaa syömättä mitään makeeta. Mulla on sama ongelma varsinkin kahvinjuonnin kanssa päivällä. Sen kanssa haluais melkein aina nauttia suklaata, keksiä, pullaa tms. Tumma suklaa toimii aika hyvin. Sitä harvemmin haluaa paria palaa enempää ja se sopii ihanasti kahvin kanssa. Mutta eihän se tietenkään aina vie makeannälkää 🙂

  Tykkää

 6. Itselläni lähtenyt kanssa ihan lapasesta tuo herkuttelu. Joka päivä pakko saada jotain makeaa ja vähän joka puolella päivää vieläpä. Toivoisin juuri vastaavaa tasapainoa kuin sinä eli viikonloppuisin herkkuja ja viikolla joskus saattaa pala kakkua mennä ilman, että se jatkuu jokapäiväisenä herkutteluna. Ehkä se tästä vielä… 😀

  Tykkää

 7. Itselläni lähtenyt kanssa ihan lapasesta tuo herkuttelu. Joka päivä pakko saada jotain makeaa ja vähän joka puolella päivää vieläpä. Toivoisin juuri vastaavaa tasapainoa kuin sinä eli viikonloppuisin herkkuja ja viikolla joskus saattaa pala kakkua mennä ilman, että se jatkuu jokapäiväisenä herkutteluna. Ehkä se tästä vielä… 😀

  Tykkää

 8. Hei! Asia ei mitenkään nyt liity herkkulakkoon mutta ajattelin että saisin ehkä vastauksen paremmin täällä kuin edellisessä blogissa. Olet käyttänyt edellisen blogin resepteissä välillä mittayksikkönä 1 cupia haluaisin tietää paljon se on dl?

  Tykkää

 9. Hei! Ihan totta että täällä vastailen ahkerammin. 🙂 Se on deseissä 2,4 dl eli vajaa 2 1/2 dl.

  Tykkää

 10. Kuulostaapa tutulta… Tasapainoa tavoitellaan, mielestäni olen joskus syönyt paljon järkevämmin herkkuja!

  Tykkää

 11. Hehe kiitos tsempeistä, helppoa ei ole ollut vaikka näin lyhyestä ajasta onkin kyse. Sokeri on hyvin addiktoivaa! Tumma suklaa onkin hyvä vinkki. 🙂

  Tykkää

 12. Oi kuulostaapa juuri ihanteelliselta minunkin korvaani, herkkuja en kuitenkaan koskaan edes haluaisi kieltää kokonaan!

  Tykkää

 13. Kyllä raskautta ja imetystä voi syyttää, ihan helposti. 😀 Mulla ei edes ole mitään tekosyytä, paitsi ehkä tämä blogi! Mulla herkuttelut alkaa iän tullessa näkyä kyllä, etten voi enää syödä ihan mitä vaan.

  Tykkää

 14. Itse olen pyrkinyt pitämään herkuttelut viikonlopuissa, mutta en toisaalta halua ihan ehdoton tässä. Kyllä elämästä pitää nauttia myös muuten kuin viikonloppuna 😀 Tosin viime kesänä herkuttelin melkein joka päivä ja kyllä sen syksyllä huomasi, että farkut kiristi…

  Tykkää

 15. Oi kuulostaa pahalta, tsemppiä! Mullakin on kausia jolloin olen ihan totaalisen herkkukoukussa, joka kahvihetki/ilta pitäisi saada jotain hyvää… Varmaan parhaiten siihen auttaa se, että syö tarpeeksi oikeaa ruokaa ja tarpeeksi usein, ettei nälkä kasva huimaksi missään välissä. Silloin nimittäin namit toimivat ehkä nopeana energiana, kun on jo ihan superkova nälkä.

  Oikein mukavia pian koittavia valmistujaisjuhlia! Lämpimät onnittelut valmistumisen johdosta 🙂

  Tykkää

 16. Ihanaa kuulla, että maailmasta löytyy täysin samanlaisia sokeririippuvaisia kuin minä ja mieheni! Syömme suklaata oikeasti joka päivä! Mieheni on varsinainen herkuttelija, mitä ei mieheltä uskoisi. Itse menen toki mukana, koska kuka nyt herkkuja pystyy välttämään. Parasta onkin keittää teetä ja nauttia suklaata sen kanssa. Meillä löytyy sukulaisia Unkarista ja tuomme sieltä aina matkalaukullisen verran suklaata ja mm. Kinderiä, sillä sitä siellä löytyy monessa muodossa! Viime vuonna onnistuimme olemaan jopa melkein kokonaisen kuukauden herkkulakossa, mutta tuskallista se oli. Minulle tuli 4. päivänä hirveät vieroitusoireet: päätä särki, oli nälkä ja heikko olo. Vielä emme ole onnistuneet löytämään kultaista keskitietä meidän herkuttelussamme, mutta pyrkimys olisi jättää se arkipäivänä pois, jolloin viikonloppuna voisi nautiskella 🙂

  Tykkää

 17. Kuin myös, helpottava kuulla että meitä on muitakin. 🙂 Harvat tuntemani miehet ovat makean perään, enkä tiedä on kyseessä kulttuurinen vai hormonalinen juttu!? Vierotusoireet kertovat kyllä siitä, että sokeri todella koukuttaa varsinkin päivittäin nautittuna!

  Tykkää

 18. Kiitos tsempeistä, niitä tarvitaan varsinkin näin kesän kynnyksellä… Tuo oikean ruoan syöminen on tosi hyvä vinkki, itse kulutan niin paljon että väkisinkin välillä tulee syötyä liian vähän kulutukseen nähden ja herkuttelu astuu silloin kuvioihin.

  Voi kiitos paljon! 🙂

  Tykkää

 19. Minäkään en kannata täyttä ehdottomuutta missään asiassa! Herkkujen kanssa minulla on vaan vähän hakemista, kun välillä saattaa mennä huomaamatta esim. keksipaketti kertaheitolla. 😀

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s