Sitruunainen naked cake

Olisiko tästä kakusta vaikka tämän vuoden juhannuskakuksi? Viime postauksessa väläyttelin vain muutamia tunnelmakuvia valmistujaisistani, jonne siis minä tein kaikki makeat ja äiti suolaiset tarjottavat. Suolaisista tein kylläkin skagen-kakun suolaa&hunajaa-blogista bongatulla ohjeella, ja skagen-kakusta sain kuulla paljon kehuja. Kiitos siis Jonnalle hyvästä ohjeesta!

Minun juhlissani oli kaksi makeaa kakkua: hyydytetty suklaamoussekakku ja sitruunainen kerroskakku. Ensin tarkoituksenani oli tehdä sitruunaisesta kakusta perinteisempi, monikerroksinen täytekakku, joka olisi kuorrutettu mahdollisesti marenkivoikreemillä. Huomasin kuitenkin kakkupohjia tehdessäni että minulla ei ole vapaana kahtaa samankokoista vuokaa… Jouduin siis vähän muuttamaan suunnitelmia ja paistoin taikinan 15- ja 20-senttisissä vuoissa ja kokosin kakun naked cake -tyyliin. Kuorrutetta saa olla niukasti, ja kakun reunat saavat hieman paistaa. Huolittelemattoman ulkonäön kruunaavat yksinkertaiset tuoreet marjat tai hedelmät. 

Tästä sitruunaisen kirpeästä, mustikkapilkkuja täynnä olevasta kakusta olisi mielestäni sen maun ja helppouden vuoksi oivaksi juhannuskakuksi! Kesäisemmän koristelun saa, kun käyttää pensasmustikoiden lisäksi esimerkiksi mansikoita ja syötäviä kukkia. Minun kakustani tuli hieman liiankin yksinkertaisen näköinen, kun tarkoituksenani ei ollut aluksi tehdä tällaista kakkua alkuunkaan, eikä minulla ollut enempää marjoja koristeluun.

Kakun pohjan ohjeen otin täältä, ja kyseessä on muuten loistava ja hieman erilainen kakkupohja. Täyte sekä toteutus olivat pakon edessä täysin tuosta ohjeesta poikkeavia!

Sitruunainen naked cake (16 palaa)

Pohja:

 • 230 g voita
 • 250 g sokeria (n. 2 3/4 dl)
 • 100 g fariinisokeria (n. 1,4 dl)
 • 4 munaa
 • 360 g vehnäjauhoja (n. 5 1/2 dl)
 • 1 rkl leivinjauhetta
 • 2,4 dl piimää
 • 3 sitruunan mehu
 • 3 sitruunan raastettua kuori
 • 125 g pensasmustikoita (+ 1 rkl vehnäjauhoja)

Täyte ja kuorrute:

 • 250 g mascarponejuustoa
 • 250 g voita
 • 2 dl tomusokeria
 • 1 tl sitruunan raastettua kuorta

Lisäksi:

 • pensasmustikoita / tuoreita mansikoita / syötäviä kukkia

Ota pohjan ainekset ajoissa huoneenlämpöön. Vuoraa 15-senttisen ja 20-senttisen kakkuvuoan pohjat leivinpaperilla, voitele ja jauhota reunat kevyesti.

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Vaahdota huoneenlämpöinen voi pehmeäksi, n. 1 minuutin ajan. Lisää sokerit ja vaahdota parin minuutin ajan tai kunnes vaahto on vaaleaa ja kuohkeaa. Lisää munat yksi kerrallaan ja vatkaa kunnes seos on tasaista ja kuohkeaa.

Yhdistä toisessa kulhossa keskenään jauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhot taikinaan käännellen, taikina on tässä vaiheessa hyvin paksua. Lisää piimä, sitruunan mehu ja sitruunan raastettu kuori, sekoita kunnes ainekset ovat juuri ja juuri yhdistyneet. Sekoituksen loppuvaiheilla lisää mustikat ja ruokalusikallinen jauhoja, kääntele varovaisesti sekaan. Vältä ylisekoittamasta taikinaa!

Jaa taikina vuokien kesken niin, että kakuista tulee suunnilleen yhtä korkeita. Paista uunin keskitasolla n. 40-45 minuuttia tai kunnes kakkujen keskelle työnnetty tikku tulee puhtaana pois. Anna kakkujen jäähtyä ensin vuoassa, sitten täysin ritilällä.

Valmista kuorrute. Vatkaa huoneenlämpöinen mascarpone pehmeäksi, lisää huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri vähän kerrallaan joukkoon. Lisää sitruunan raastettu kuori ja lisää tomusokeria, mikäli rakenne on liian löysä.

Halkaise täysin jäähtyneet kakut keskeltä kahtia. Aseta isomman pohjan päällimmäinen puoli alimmaiseksi kakkualustalle. Levitä tai pursota sen päälle kuorrutetta huolellisesti. Aseta toinen isommista kakkupuoliskoista päälle ja sen päälle (keskelle) hieman kuorrutetta. Aseta ylimmäinen pienemmän kakkupohjan puoliskoista päälle, levitä tai pursota sen pinnalle kuorrutetta. Laita päällimmäiseksi pienemmän kakkupohjan toinen puolisko.

Levitä loput täytteestä kakun reunoille ja hieman myös päälle. Vedä palettiveitsellä kuorrute tasaiseksi, kakun reunat saavat paistaa läpi. Varo kuitenkin saamasta muruja kuorrutteen sekaan. 

Viimeistele kakku tuoreilla marjoilla ja esimerkiksi syötävillä kukilla.

Yksi vastaus artikkeliiin “Sitruunainen naked cake

 1. Ihanaa, että kakku onnistui. Aina jännittää, kun joku sitä tekee noin tärkeään päivään. Onnittelut vielä, on se vaan hienoa saattaa tuollainen iso urakka loppuun.

  Ja tämä sitruuna-mustikkakakku näyttää juuri sellaiselta, jonka taidan pyöräyttää, kun mustikat kypsyvät.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s