Siistit reunat hyydykekakkuun

Kesällä on tullut tehtyä lähemmäs 10 hyydytettyä juustokakkua, koska niitä pyydetään usein juhliin ja tykkään itsekin kesällä raikkaammista kakuista raskaiden suklaakakkujen sijasta. Hyydykekakut on tosi helppo valmistaa, ja oikeastaan vaikein ja stressaavin vaihe kakkujen tekemisessä on aina irtopohjavuoasta irrottaminen ilman, että reunoista tulee suttuisen ja suorastaan tärvellyn näköiset. Olen liikkeissäni melko suuripiirteinen ja kovakourainen, ja joskus olen onnistunut pilaamaan onnistuneen hyydykekakun juuri tässä vaiheessa. Makuunhan ryppyiset reunat eivät vaikuta, mutta kakku on paljon viimeistellymmän näköinen siisteillä, sileillä reunoilla.

Olen tässä hieman harjaantunut siistien reunojen kanssa, ja voisin nyt jakaa muutaman hyväksi todetun vinkin. Minun on kauan pitänyt kirjoitella aiheesta, ja juuri vähän aikaa sitten joku kyselikin suklaajuustokakkupostauksen kommenttiboksissa minulta vinkkejä!

  1. Paras niksi on reunakalvon käyttäminen! Reunakalvo asetetaan irtopohjavuoan sisäreunoja vasten ennen kuin täyte kaadetaan vuokaan, jolloin reunan irroittaminen käy tietysti todella helposti. Viimeisenä reunakalvo vedetään kakun ympäriltä varovaisesti pois, ja reunakalvoon ei pitäisi jäädä ollenkaan kakkua, varsinkin jos liivatetta on käytetty tarpeeksi. Tampereelta ei ainakaan saa mistään reunakalvoa, joten sitä pitää tilata netistä. Esimerkiksi Confetti myy erikokoisia reunakalvoja verkkokaupassaan.
  2. Toinen hyväksi todettu tapa: varmista että kakku on varmasti hyytynyt, mielellään yön yli. Kastele keittiöpyyhe kuumalla vedellä ja sivele kuumalla keittiöpyyhkeellä irtopohjavuoan reunoja. Tämä lämmittää hyydykekakun pintaa ja auttaa sitä irtoamaan helpommin reunoista. Seuraavaksi avaa hieman irtopohjavuoan hakasta niin, etteivät reunat ole aivan kireällä kiinni. Kasta palettiveitsi tai terävä veitsi kuumaan veteen ja liu’uta veistä kakun ja reunan välissä täysin pystysuorassa, kunnes olet mennyt täyden ympyrän veitsen avulla. Avaa irtopohjavuoan hakaset kokonaan auki ja nosta reuna varovaisesti ylös. Lopputuloksen pitäisi olla melko sileä! Jos joissakin kohdissa on hieman koloja tai ryppyjä, siloita ne kuumaan veteen kastellulla silikonilastalla.

3. Kolmas ihan ok:ksi todettu kikka on öljytä irtopohjavuoan reunat rypsiöljyllä ja sen jälkeen jauhottaa ne tomusokerilla. Tällöin kakku ei tartu yhtä tiukasti reunoihin vaan sen tulisi lähteä sitä kuin itsestään, kun reunan aukaisee. Minulla tämä ei ole aina toiminut kauhean hyvin, ja tomusokeri saattaa myös (varsinkin huolimattomasti levitettynä) paakkuuntua ikävästi kakun reunoille ja saada sen vähän märäksi.

Onko teillä antaa muita hyväksi todettuja vinkkejä?

11 thoughts on “Siistit reunat hyydykekakkuun

  1. Olen itse käyttänyt vallan reunanauhoja ja tosiaan ne pitää tilata netistä, jotta saa tarpeeksi korkeita, mutten niistä ei juuri hyötyä ole…todella loistava idis tuo eka, se menee ehdottomasti kokeiluun. Olet kyllä saanut niin hienot reunat aikaiseksi, että harjoittelu on tuottanut täydellisen tuloksen :).

    Tykkää

  2. Itse käytän hyydyke kakkujen tekemiseen silikonireunaista irtopohjavuokaa. Kätevä siitä ettei pohjaan tarvitse laittaa leivinpaperia kun on keraaminen pohja, voi tarjota suoraan siitä. Silikoninen reuna on aina irronnut jälkiä jättämättä kakun reunasta kun muistaa irroittaa maltilla.

    Tykkää

  3. En kovin usein hyydykekakkuja tee, mutta ne kerrat, kun olen ihan voilla vaan voidellut vuoan reunat, on lopputulos ollut siisti. Ja sitten tietysti varovasti irrottanut, veitsen avulla varmaankin. Siis ei mitään jauhotuksia tai tomusokereita enää siihen, vaan ihan kevyesti vaan voita sipaissut vuoan reunoille.

    Tykkää

  4. Hiustenkuivain on paras! Lämmitän sillä vuokaa, kunnes kakku on sen verran sulanut, että irtoaa nätisti. Nopeaa, eikä tarvitse raapia vuokaa veitsellä.

    Tykkää

  5. Hahaa, mitäpä ei hiustenkuivaimella voisi tehdä! Kiitos tästä vinkistä, pakko kokeilla.

    Tykkää

  6. Kiitoksia tästä vinkistä! Itse oon varmaankin ollut hieman liian kovakourainen, koska pelkällä öljyämisellä olen saanut vähän suttuiset reunat.

    Tykkää

  7. Kiitoksia vinkistä! 🙂 Minulla on samainen irtopohjavuoka joka on kyllä todella kätevä tähän tarkoitukseen! Vuoka vaan on ollut niin kovassa käytössä, että sen kiinnitysmekanismi on mennyt rikki, ja muutenkin vuoka on aina ollut hieman riskialtis vuotamaan…

    Tykkää

  8. Pitääpä varmaan tilata itsellekin lisää reunakalvoa, koska sen käyttäminen on kieltämättä niin kätevää! Niitä voi myös pestä käytön jälkeen jos jaksaa. 🙂

    Tykkää

  9. Oon itse askarrellut reunakalvot kirjakaupasta saatavista kalvoista! Leikannut puoliksi/kolmeen osaan A4 kokoisen kalvon, teipannut limittäin yhteen yhdeltä puolelta mutta jättänyt kalvosuikaleen avonaiseksi toiselta puolelta, jotta sitä on voinut soveltaa erikokoisiin vuokiin. tietenkin teippipuoli poispäin kakusta ja voilá! suosittelen 🙂

    Ja oon pessyt kalvoja ja laittanut aina uuden teipin ennen uudelleenkäyttöä, mutta kalvot pysyvät kyllä paikallaan ilman teippiäkin.

    Tykkää

  10. Heippa!

    Pakko kysäistä tuosta kolmikerroksisesta kakusta jonka ohje sulla vanhassa blogissa. Kuinka monelle hengelle se piisaa? Toivottavasti huomaisit tän pian koska pitäisi tän illan aikana jo käydä ostamassa ainekset 😀

    Tykkää

  11. Minä leikkaan leivinpaperista suikaleet reunoille ja kiinnitän sipaisemalla voita vuokaan 🙂

    Tykkää

Jätä kommentti