Varvaskeksit ristiäisiin

Sain tosi kivan tilauksen ristiäisiin tehtävistä varvaskekseistä ja olin aivan innoissani kun pääsin vihdoin tekemään jotakin vähän tavallista jännempää pikeerin kanssa. Pikeeri on valkuaista ja tomusokeria sisältävä kuorrutukseen sopiva massa (tunnetaan myös nimellä royal icing), joka sopii pipareiden ja keksien koristeluun paremmin kuin vesi-tomusokeriseos. Olin aikasemmin käyttänyt pikeeriä vain pipareiden yksityiskohtaiseen koristeluun, mutta nyt pääsin leikkimään värien ja keksien täyttämisen kanssa.

Sain tilaajalta myös melko vapaat kädet: poikalapselle toivottiin sinistä sävyä ja kekseille yksinkertaista ulkoasua. Näin jälkikäteen en voi muuta kuin olla tyytyväinen, ettei nimi ollut sen pidempi… Pikeerin käyttäminen hetken tauon jälkeen ei ollut niin vaivatonta, ja oikeaa koostumusta oli vaikea saada. Onneksi pikeeri antaa paljon anteeksi: tomusokeria ja vettä voi lisätä loputtomiin, kunnes saavuttaa halutun lopputuloksen.

Keksit itsessään maistuvat voilta ja vaniljalta, ja pikeerinkin maustoin vaniljalla. Sen voi maustaa toki myös vaikka sitruunalla tai limellä, ja pikeeriin voi käyttää myös mansikan makuista tomusokeria. Lukaisin melko tarkat koristeluohjeet Mansikkamäen blogista, suosittelen kurkkaamaan!

Vinkki: ilman nimikointia varvaskeksit sopivat myös baby showereille eli vauvakutsuille!

Varvaskeksit (45 kpl)

Keksit:

  • 226 g voita
  • 1 dl tomusokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 4 dl vehnäjauhoja

Pikeeri:

  • 2 valkuaista
  • 1/2 tl vaniljauutetta
  • 7 dl tomusokeria (määrä suuntaa-antava)

Koristeluun:

  • geelimäistä elintarvikevärä (sinistä)
  • strösseleitä

Ota voi ajoissa huoneenlämpöön. Vatkaa sähkövatkaimella voita hetken aikaa kunnes se on pehmeää. Lisää sokeri ja vaniljasokeri pehmenneen voin joukkoon ja vatkaa parin minuutin ajan, kunnes seoksesta tulee vaaleaa ja kuohkeaa.

Lisää jauhot joukkoon ja kääntele huolellisesti.

Muotoile taikinasta pallo ja litistä sentin-parin paksuiseksi levyksi, kääri tuorekelmuun ja anna levätä jääkaapissa noin tunnin ajan.

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Ota taikina kylmästä ja kauli jauhotetulla alustalla, käännä aina 90 astetta myötäpäivään kauliessasi. Kauli noin puolen sentin paksuiseksi levyksi ja leikkaa muotilla paloja. Laita uuninpellille ja vie hetkeksi kylmään ennen paistamista, jotta keksit pitävät muotonsa uunissa.

Paista uunissa n. 8 minuutin ajan, keksien ei tulisi saada juurikaan väriä. Jäähdytä ritilällä.

Valmista pikeeri. Vaahdota keltuainen napakaksi vaahdoksi, lisää vaniljauute. Sekoita joukkoon 5 – 5 1/2 dl tomusokeria, kunnes seos on melko juoksevaa mutta ei liian (keksien täyttöä varten).

Ota nimikointia varten pikeeriä n. 1/2 dl erikseen, sekoita siihen n. 1/4 dl tomusokeria. Sekoita jäljelle jääneeseen pikeeriin sinistä geeliväriä, voit murtaa väriä halutessasi muilla sävyillä.

Ota sinisestä pikeeristä ääriviivoja varten talteen 1/3, sekoita siihen vielä n. 1-2 dl sokeria. Pikeerin tulee olla jämäkkää ja muodostaa huippuja, jotka kuitenkin taipuvat nopeasti.

Jaa eri pikeerit pursotinpusseihin: ääriviivoja ja nimikointia varten tarvitset pursotinpussit ja n. 1-milliset tyllat, täyttöä varten pursotinpussin johon on leikattu pieni reikä kärkeen.

Tee reunat kekseille paksummalla sinisellä pikeerillä. Anna kuivua, täytä sitten sinisellä täyttöpikeerillä siksak-kuviota tehden ja pursotinpussilla kolot täyttäen. Ota avuksi hammastikku, jolla pystyt korjailemaan pieniä rakoja ja koloja. Anna pikeerin jähmettyä mielellään yön yli.

Nimikoi keksit valkoisella, paksuhkolla pikeerillä. Tee halutessasi myös varpaat kekseihin. Voit liimata koristeströsselin samaista pikeeriä käyttäen myös halutessasi.

Anna keksien jähmettyä huoneenlämmössä täysin (n. vuorokausi) ennen kuin pakkaat ne ilmatiiviisti.

Päätin vielä lopuksi lisätä kekseihin nimikoinnista yli jääneellä pikeerillä varpaat, jotta jalat näyttävät enemmän tunnistettavilta eivätkä vain sinisiltä epämääräisiltä möykyiltä. Innostuin pikeerillä leikkimisestä niin paljon, että tänä vuonna teen varmasti astetta koreampia joulukeksejä ja -pipareita!

Niin ja ennen kuin kukaan kysyy: varvasmuotin ja 1-millisen tyllan ostin Juhlax-nimisestä verkkokaupasta!

2 thoughts on “Varvaskeksit ristiäisiin

  1. Kummaa, ettei ohjeessa ole ollenkaan kananmunaa taikinassa. En tullut tuota ajatelleeksi, ja leivonta oli erittäin työlästä, kun taikina ei pysynyt ollenkaan kasassa. Pikeerin valmistusohjeessa käsketään vatkaamaan keltuainen, tarkoittaa varmaankin valkuaista! Luulen, että sain keksit silti onnistumaan, mutta ohjeen voisi korjata!

    Tykkää

    1. Hei, toivottavasti sait onnistumaan! Ei kekseihin tule kananmunaa niin siksi ei ole mainittu ohjeessa. Perinteiset sokerikeksit tehdään ilman munaa ja pysyvät kasassa jos suhteet on oikein ja voi vaahdotettu kunnolla. Korjasin ohjeeseen keltuainen —> valkuainen. 🙂

      Tykkää

Jätä kommentti