Mansikkatäytteinen ristiäiskakku

Omalla kummipojallani oli sunnuntaina ristiäiset, ja olin jo kauan aikaa sitten luvannut tehdä kahvittelutilaisuuteen täytekakut. Vanhemmilta tuli todella selvät sävelet: sininen viirillä ja lelukuutioilla koristeltu kakku, joka on sisältä perinteinen mansikkatäytekakku. Ihan mahtavaa, etten joutunut jännäämään nimeä muiden läheisten tavoin ristiäispäivään saakka, vaan sain kuulla nimen jo muutamaa päivää ennen koska minun oli pakko tehdä koristelu hyvissä ajoin. Ovelaa, eikös!

Onneksi nimeksi ei tullut mitään pitkää tai vaikeita kirjaimia sisältävää, ja koristelutkin onnistuivat yllättävän hyvin. Olen useasti jopa ylikorostanut, etten osaa tehdä mitään sokerimassasta, mutta loppujen lopuksi massaa on helppo käsitellä ja eri sävyjä saa sekoiteltua muutamaa eri perusväriä käyttämällä. Minun kakussani oli kolmea erilaista sinistä, ja aika helpolla silti päästiin. 

Tilauksesta en silti alkaisi kakkuja tekemään tässä keittiössä, välillä tila loppuu kesken ja hiki tulee kuumassa kopissa sokerimassaa vaivatessa…

Mansikkatäytteinen ristiäiskakku (15 palaa)

Pohja:

 • 4 munaa
 • 1 1/2 dl sokeria
 • 1 1/2 dl vehnäjauhoja
 • 1 1/2 dl perunajauhoja
 • 1 tl leivinjauhetta
 • voita ja jauhoja (voiteluun)

Kostutukseen:

 • 2 dl kevytmaitoa
 • 1 tl vaniljasokeria

Täyte:

 • 500 g mansikoita (viipaloituina)
 • 2 dl kuohukermaa
 • 100 g vaniljarahkaa
 • 1/2 dl sokeria

Voikreemi:

 • 125 g voita
 • 2 1/2 dl tomusokeria
 • 2 tl maitoa

Koristeluun:

 • 250 g valkoista sokerimassaa
 • 100 g sinistä sokerimassaa
 • 50 g mustaa sokerimassaa
 • valmista sokerikuorrutetta (koristeiden kiinnittämiseen)

Vuoraa n. 22-24-senttisen kakun pohja leivinpaperilla. Voitele pohjat ja reuna voilla, jauhota. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. 

Vatkaa munat ja sokeri kuoheaksi vaahdoksi – usean minuutin ajan. Valmiiseen vaahtoon jaa vatkaimella piirretty s-kirjain hetkeksi näkyviin. Siivilöi huolellisesti jauhot ja leivinjauhe vaahdon joukkoon vähän kerrallaan. Sekoittele varovaisesti lastalla, varo vatkaamasta liikaa. Kääntele pohjia myöten! 

Kaada taikina vuokaan, pamauta kerran pöydän pintaan jotta ilmakuplat poistuisivat. Paista uunin keskitasoa hieman matalemmalla n. 30-35 minuuttia. 

Anna jäähtyä hetken aikaa vuoassa, poista sitten toisin päin ritilälle jäähtymään. 

Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen osaan sahalaitaisella veitsellä. Jos et täytä kakkua samana päivänä, kääri tuorekelmuun ja säilytä huoneenlämmössä. 

Valmista täyte viipaloimalla mansikat ja vatkaamalla kerma napakaksi vaahdoksi. Yhdistä kermavaahtoon rahka ja sokeri. Kostuta kakku ennen täyttämistä. Yhdistä maito ja vaniljasokeri, tuputtele pullasudilla kolmasosa kostukkeesta alimman pohjan päälle.

Levitä päälle puolet täytteestä ja puolet mansikoista. Nosta päälle keskimmäinen pohja, kostuta. Levitä päälle loput täytteestä ja mansikoista, laita päällimmäinen pohja päälle. Kostuta sekin kevyesti. Anna kakun levähtää hetki kylmässä. 

Valmista voikreemi sokerimassan alle. Vatkaa voi pehmeäksi, lisää tomusokeri vähän kerrallaan. Lisää maito. Levitä voikreemiä kakun päälle ja reunoille, sivele tasaiseksi. 

Kauli haluamasi värinen sokerimassa tomusokeroidun leivinpaperin päällä parin millin paksuiseksi, nosta varovaisesti leivinpaperin avulla kakun päälle. Sivele käsin tasaisesti voikreemin päälle ja leikkaa yli jäävä sokerimassa terävällä veitsellä pois. Kiinnitä koristeet kakkuun sokerikuorrutteella.

Koristeiden tekeminen: 
Kuutiot kannattaa tehdä paria päivää aikaisemmin ja jättää huoneenlämpöön kuivahtamaan. Kirjaimet voi kirjoittaa kuutioihin geelivärillä tai sokerikuorrutteella. Sekoita kolmea eri väriä: kaikkiin tulee valkoista ja sinistä, viiriä varten sekoita myös pieneen osaan hieman mustaa sokerimassaa. Valkoista sokerimassaa tarvitsee kenties enemmän päällystettä varten – riippuu miten vaalean värin haluat.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s