Valkosuklaa-limeblondiet

Leivonnaisten suhteen olen kallellani eurooppalaisen tyylin suuntaan, ja erityisesti ranskalainen leivontakulttuuri kiinnostaa minua toisaalta yksinkertaisuutensa ja toisaalta haastavuutensa vuoksi. Amerikkalaisesta leivonnasta en ole välttämättä yhtä innostunut huiman sokerin käytön ja buttercream-kuorrutusten takia, mutta amerikkalaisessa leivontakulttuurissakin on ehdottomasti omat tähtensä: cookiet ja browniet. Ja blondiet, nuo brownieiden vaaleat sisarukset, joita päädyin tällä kertaa leipomaan. Browniet ja blondiet on niin helppo valmistaa ja niitä voi harvoin sössiä. Suklaiset browniet ovat aivan takuuvarma vieminen juhliin, mutta blondietkin ovat varmasti monen makuun.

Näissä blondie-leivonnaisissa yhdistin valkosuklaan limeen, joka on sitruunan lisäksi yksi kestosuosikeistani leivonnassa. Limeä ei tarvitse paljoakaan laittaa taikinaan, kun se antaa sille jo tunnistettavan maun ja tuoksun. Blondieita, kuten ei brownieitakaan, kannata paistaa liian kypsiksi. Leivosten tulee olla hieman möhnäisiä ja kosteita sisältä, jolloin ne myös maistuvat paremmilta.

Valkosuklaa-limeblondiet (16 palaa)

  • 175 g voita
  • 1 1/2 dl fariinisokeria
  • 1 dl sokeria
  • 3 munaa
  • 1 limen raastettua kuori
  • 1 rkl limen mehua
  • 300 g vehnäjauhoja (reilu 4 1/2 dl)
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 120 g valkosuklaata

Ota voi ja munat ajoissa huoneenlämpöön. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Vaahdota voi sokereiden kanssa vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi (n. 3 minuutin ajan). Lisää munat joukkoon yksi kerrallaan samalla vatkaten. Pese lime ja kuivaa, raasta sen kuori vaahdon joukkoon ja purista limen mehu, sekoita. 

Yhdistä toisessa kulhossa jauhot ja leivinjauhe. Rouhi valkosuklaa. Sekoita jauhot vaahdon joukkoon, lisää valkosuklaa sekoituksen loppuvaiheilla. Lopeta sekoittaminen juuri kun ainekset ovat yhdistyneet.

Vuoraa n. 20×20-senttinen (tai hieman suurempi) neliövuoka leivinpaperilla, levitä taikina tasaisesti vuokaan. Paista uunin keskitasolla n. 30-35 minuuttia, riippuen vuoan koosta (suuremman vuoan kanssa lyhyempi paistoaika riittää). Valmis blondie on saanut hieman väriä pintaan mutta tuntuu vielä pehmeältä.

Anna jäähtyä täysin, ensin vuoassa ja sen jälkeen ritilällä, ennen kuin leikkaat paloiksi.

Vinkki! Pirkallakin on valkosuklaa- ja maitosuklaahippuja, jotka on tosi käteviä leivonnassa. Blondieihin voi aivan hyvin käyttää rouhittua valkosuklaata, mutta esimerkiksi cookieihin tykkään käyttää tasakokoisia suklaahippuja. Lopputuloksesta tulee heti paljon huolitellumpi, ja olenko ainut jos minun mielestäni suklaan rouhiminen veitsellä on tosi ärsyttävää puuhaa?

11 thoughts on “Valkosuklaa-limeblondiet

  1. Tätä ohjetta on pakko kokeilla…lime ja valkosuklaa.
    Ei voi olla muuta, kuin tosi herkkua.:)

    Tykkää

  2. Heh, eikä mikä sattuma! Just etsiskelin kivoja blondie-ohjeita. No tässäpä tämä! Kiitos taas inspiraatiosta!

    Tykkää

  3. Nana: Niin minäkin vähän tuumailin kun noita kahta makua mietin yhdessä. 🙂 Aikas herkkua on!

    Tykkää

  4. Lime kuulostaa niin hyvältä näihin! Ootko koskaan kokeillut pakastaa blodieita (tai brownieita)? Mahtaiskohan onnistua? 🙂

    Tykkää

  5. Sirkku: Heippa! Olen itse asiassa pakastanut juuri näitä blondieita ja ne ovat tosi hyvä pakastamisenkin jälkeen! Itse asiassa tykkään syödä näitä vähän kohmeisina, nämä sulavat ihan minuutissa-parissa pakkasesta ottamisen jälkeen. 🙂

    Tykkää

  6. Kokeilin eilen ja todella harmi, että paistoohjeen kanssa meni metsään: 175 ja 25min silti kypsyi läpi.. 😦

    Tykkää

Jätä kommentti