Paistetut suklaadonitsit

En olisi ikinä uskonut, että donitsipelti tulee minulle näin kovaan käyttöön. Sain pellin yli vuosi sitten Iloleipurilta osallistuessani reseptikilpailuun, ja siitä lähtien olen tehnyt erilaisia uunidonitseja lukemattomia kertoja. Nämä donitsit valmistuvat niin paljon helpommin kuin aidot donitsit, jotka kohotetaan hiivalla ja uppopaistetaan. Oikeastaan uunidonitseja ei kannata edes rinnastaa aitoihin donitseihin, koska taikina on aivan eri. Uunidonitsit ovat vähän kuin muffinsseja: helppo valmistaa (kuivat ja märät aineet vain sekaisin, minimimäärä sekoitusta) ja vieläkin helpompi varioida. Teen välillä edelleen myös muffinsseja, mutta katsokaa nyt tuota ylempää kuvaa. Kyllä donitsit vaan hurmaavat juhlapöydässä kuin juhlapöydässä!

Näitä donitseja paistelin vapputarjottaviksi, enkä munkinpaiston jälkeen enää halunnut hajustaa koko kämppääni ja itseäni uudelleen. Kun pinnalle sirotteli värikkäitä strösseleitä, oivallinen vapputarjottava oli siinä! Päivällä maistelin näitä kotitekoisen siman kanssa, illemmalla ihan toisenlaisen kuohuvan kanssa. Oli hauska lukea uusimmasta Kaneli ja sokeri -lehdestä, että viiniasiantuntijamme Ilkka oli suositellut juuri meidän valitsemaamme vappukuohuvaa makean kanssa nautittavaksi. Suosittelen siis minäkin Codorniu-nimistä espanjalaista puolikuivaa, luomulaatuista cavaa makeiden herkkujen kanssa.

Paistetut suklaadonitsit (16 kpl)

Taikina:

  • 90 g suklaata
  • 45 g voita
  • 2 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl fariinisokeria
  • 3/4 dl kaakaojauhetta
  • 1/2 tl ruokasoodaa
  • 1,2 dl piimää (120 ml)
  • 0,6 dl vettä (60 ml)
  • 1 muna
  • 1 tl omenaviinietikkaa

Kuorrute:

  • 110 g suklaata
  • 30 g voita
  • 1/2 dl kermaa
  • 2 rkl tomusokeria

Sulata suklaa mikrossa varovaisesti, anna jäähtyä sivussa. Sulata toisessa kulhossa voi pehmeäksi ja laita sivuun jäähtymään.

Öljyä 12-koloinen donitsivuoka huolellisesti, laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.Yhdistä kulhossa jauhot, fariinisokeri, kaakaojauhe ja ruokasooda.

Toisessa kulhossa sekoita keskenään muna, piimä, vesi omenaviinietikka ja pehmeä voi.

Yhdistä kuivat aineet märkien kanssa, sekoita joukkoon myös suklaasula. Lopeta sekoittaminen kun aineet ovat juuri yhdistyneet.

Pursota taikina donitsipellin koloihin, täytä kolot noin puolilleen tai 2/3 täyteen. (Minulla taikinaa oli enemmän kuin 12 donitsia varten, joten jos haluat paistaa kaikki, joudut tekemään sen kahdessa satsissa.)

Paista uunissa 10-12 minuuttia. Anna donitsien jäähtyä ensin 5 minuuttia vuoassa, ota ne sen jälkeen esimerkiksi hammastikun avulla ritilälle jäähtymään täysin.

Valmista kuorrute sulattamalla suklaa, kerma ja voi kattilassa. Lisää tomusokeri ja sekoita tasaiseksi.Kasta donitsit kuorrutteeseen, laita ritilälle valumaan. Koristele strösseleillä.

7 thoughts on “Paistetut suklaadonitsit

  1. Samat sanat Annamaria, mullakin donitsipelti oli jokin vuosi sitten kovassa käytössä! Lainasin sen studiolta kotiin aina ennen lastenjuhlia ja muita kekkereitä. Nyt pitäisi varmaan hankkia oma ja elvyttää uunidonitsiharrastus, on ne niin hauskoja :). Ihanat kuvat!

    Tykkää

  2. Meillä on pellit vallan pölyssä, mutta näiden kuvien ja ohjeen myötä kaivan kyllä viikonlopuksi esiin. Kerrassaan herkulliset kuvat.

    Tykkää

  3. Vitsi, ihania donitsi- ja viinivinkkejä! 🙂 Tuo cava pitääkin ottaa äitienpäivän viettoon, sopisi varmaan ihanasti kaavailemani suklaakakunkin kanssa! Myös donitsipelti menee vakavaan harkintaan myyntipuheesi johdosta, itsekin ajattelisin että tuleeko sille käyttöä, mutta tuleehan sille jos laittaa tulemaan! 😀

    Tykkää

  4. oon ihan samaa mieltä, donitsipelti on ihan mahtava keksintö! sen avulla donitsien teko on tosi nopeeta ja helppoa.

    Tykkää

  5. Sari: Mulla ei yleensä kauhean kauaksi aikaa pelti unohdu kaappiin, mutta välillä tulee oikein otettua donitsispurtteja. 😀

    Tykkää

  6. Pipsa: Mulle Alkossa työskentelevä sisko on suosittellut joskus tuota cavaa, ja sitä tulee ostettua aina jos tarvitsee kohtuuhintaista kuohuvaa juhliin. 🙂 Sinähän voisit kehitellä vaikka mitä ihania leipomuksia donitsipellille, banaanikakkuja vaikkapa!

    Tykkää

  7. Emmie: Oikeita donitseja ei tule tehtyä melkein koskaan sen vaivannäön vuoksi, mutta donitsipellillä voi tosiaan oikaista kivasti 🙂 Täytyykin käydä kurkkaamassa onko sulla kivoja donitsireseptejä!

    Tykkää

Jätä kommentti