Nimikeksit

Tänä viikonloppuna teen ristiäisiin suklaisen kakun, johon toivottiin jollakin tapaa kastettavan nimi koristuksiin. Tilasin juuri Confetista kirjainsetin, jolla saa painettua kekseihin tai sokerimassaan haluamansa sanan, ja halusin lisätä kakun koristeeksi nimikeksin.

Nimikeksien tekeminen oli todella hauskaa ja helppoa! Oman vauvan syksyisiin ristiäisiin tekisi mieli tehdä samanlaisia, ensin pitäisi vain päättää nimi… Käytän tätä samaa keksireseptiä aina, kun haluan koristeltavia keksejä, koska taikina on helppo ja pitää muotonsa hyvin paistettaessa.

Koska kakku on suklainen (käytin Pätkiskakun ohjetta), päätin yhdistää ruskean ja valkoisen sävyjä koristeluissa. Käytin Dr. Oetkerin Dark Choco fondantia eli tumma suklaa -fondantia sekä valkoista sokerimassaa ja marmoroin niistä ruskea-valkoista sokerimassaa. Sokerimassasta leikkasin vielä lisäksi tähden muotoisia koristeita, ja loput koristeet ovat valkosuklaakarkkeja.

Nimikeksit (45 kpl)

Keksit:

  • 226 g voita
  • 1 dl tomusokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 4 dl vehnäjauhoja

Koristeluun:

  • 100 g Dr. Oetker Dark Choco Fondantia (1/2 pkt)
  • 50 g valkoista sokerimassaa (1/4 pkt)
  • sokerikuorrutetta tai leivontaliimaa

Lisäksi tarvitset:

  • kirjainmuotin
  • halutessasi strösseleitä

Ota voi ajoissa huoneenlämpöön. Vatkaa sähkövatkaimella voita hetken aikaa kunnes se on pehmeää. Lisää sokeri ja vaniljasokeri pehmenneen voin joukkoon ja vatkaa parin minuutin ajan, kunnes seoksesta tulee vaaleaa ja kuohkeaa.

Lisää jauhot joukkoon ja kääntele huolellisesti.

Muotoile taikinasta pallo ja litistä sentin-parin paksuiseksi levyksi, kääri tuorekelmuun ja anna levätä jääkaapissa noin tunnin ajan.

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Ota taikina kylmästä ja kauli jauhotetulla alustalla, käännä aina 90 astetta myötäpäivään kauliessasi. Kauli noin puolen sentin paksuiseksi levyksi ja leikkaa muotilla paloja. Laita uuninpellille ja vie hetkeksi kylmään ennen paistamista, jotta keksit pitävät muotonsa uunissa.

Paista uunissa n. 8 minuutin ajan, keksien ei tulisi saada juurikaan väriä. Jäähdytä ritilällä.

Marmoroi sokerimassa seuraavalla tavalla: 1) Pyöritä tummasta suklaafondantista kaksi pötköä ja valkoisesta sokerimassasta yksi pötkö tummien pötköjen keskelle. 2) Kierrä pötköt toistensa ympäri spiraalimaisesti. 3) Taittele koko pötkö kaksin kerroin. 4) Kierrä pötköä jälleen spiraalimaisesti itsensä ympäri ja taittele jälleen kaksin kerroin. 5) Kauli massa tomusokeroidulla alustalla – ja marmorikuviointi syntyy kuin itsestään.

Leikkaa sokerimassasta keksimuotilla keksien kokoisia paloja. Paina kirjainmuotilla haluamasi nimi sokerimassaan. Kiinnitä sokerimassa jäähtyneen keksin päälle sokerikuorrutteella tai sokeriliimalla, kiinnitä halutessasi myös strösseleitä nimikekseihin.

Kirjainmuotin käyttö on helppoa, kunhan tajuaa ujuttaa kirjaimet muottiin peilikuvana: tässä tapauksessa L edellä ja E:t viimeisinä.

Koristelut kannattaa tehdä pari päivää ennen kakkua ja kiinnittää kakkuun vasta juuri ennen tarjoilua.

3 thoughts on “Nimikeksit

  1. Hei! Ihania keksejä 😍. Meillä on vauvan nimiäiset viikon päästä ja ajattelin leipoa nimikeksejä niihin. Kuinkahan paljon aikaisemmin nuo pystyisi tekemään ja missä ne kannattaisi säilyttää? Viimeiset päivät ennen juhlia kun on täynnä touhua muutenkin ja kaikki minkä pystyy tekemään jo aikaisemmin niin hyvä 😅👍.

    Tykkää

  2. Moikka! Ihana ohje ja lähdin testailemaan sitä tulevia juhlia varten. Ongelmana on, että keksit ”kohoaa pohjasta” niin, että keksin alaosaan tulee koloja. Osaatko sanoa, mikä tässä voisi olla ongelma?

    Tykkää

Jätä kommentti