Halloween-donitsit

Syksy ja halloween ovat todella tunnelmallista aikaa! Olin onnekas, kun sain fiilistellä halloweenia viikko sitten viikonloppuna Kööpenhaminan Tivolissa. Suosittelen tekemään syyslomamatkan Kööpenhaminaan ja vierailemaan upeasti koristellussa 175-vuotiaassa huvipuistossa. Liikkeellä oli paljon lapsiperheitä ja pariskuntia, ja tunnelma oli vertaansa vailla illan pimetessä, kun koristevalot pääsivät oikeuksiinsa.

Kotona halloween-juhlinta rajoittuu yleensä leivontatouhuihin, ja viikonlopun makeannälkään auttoivat oranssilla valkosuklaalla kuorrutetut uunidonitsit. Uunidonitsit valmistuvat niin helposti (tätä en voi liiaksi korostaa!) ja lopputulos on kuitenkin juhlallisempi kuin esimerkiksi tavallisia muffineita leipoessa. Taikinassa märät aineet sekoitetaan kuiviin, ja koristelussa saa käyttää vapaasti mielikuvitusta. Käytin tällä kertaa Suklaapossun uunidonitsien ohjetta, joka oli täydellinen.

Käyttämäni Pirkan valkoinen leivontasuklaa ei reagoinut kauhean hyvin nestemäiseen elintarvikeväriin, kun taas tiivistetty pastaväri sopi hyvin värjäykseen. Sain kökköytyneen suklaan pelastettua öljyllä, ja tämä vinkki kannattaakin ottaa itselleen talteen. Ilmeisesti kuitenkin valkosuklaata on paras värjätä tomuväreillä, vai osaako joku viisaampi kertoa lisää?

Valkosuklaalla kuorrutetut halloween-donitsit (12 kpl)

Taikina:

  • 1 1/4 dl piimää
  • 1 muna
  • 1/2 dl öljyä
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl ruokasoodaa

Kuorrutus:

  • 200 g valkosuklaata
  • tomumaista elintarvikeväriä (oranssia tai punaista+keltaista)
  • mustia strösseleitä

Ota muna ja piimä huoneenlämpöön ajoissa. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Siivilöi kulhoon venhnäjahot ja leivinjauhe, lisää vaniljasokeri ja sokeri.

Toisessa kulhossa vatkaa munan rakenne rikki, lisää piimä ja öljy. Yhdistä märät aineet kuiviin nopeasti sekoittaen, älä ylivatkaa taikinaa.

Voitele 12-koloinen donitsipelti voilla ja pursota taikina koloihin. Täytä kolot taikinalla hieman vajaiksi.

Paista uunissa n. 8 minuutin ajan tai kunnes donitsien reunoille on tullut hieman väriä.

Anna jäähtyä hetken vuoassa, ota donitsit sitten ritilälle jäähtymään pariksi minuutiksi.

Kun donitsit ovat jäähtyneet, sulata valkosuklaa varovaisesti mikrossa tai vesihauteessa. Värjää valkosuklaa oranssiksi joko punaista ja keltaista tai oranssia elintarvikeväriä käyttämällä. Suosittelen käyttämään tomumaista elintarvikeväriä!

Voit lisätä suklaaseen öljyä, jos se tuntuu liian paksulta. Dippaa donitsit sulaan suklaaseen ja laita ritilälle jähmettymään. Viimeistele koristelu strösseleillä kun kuorrute on vielä märkää.

Viimeistelyyn käytin Dr. Oetkerin upeita mustia rouheisia strösseleitämusta-kultaisesta strösselipurkista. Täytyy myöntää, etten malta odottaa pääseväni joulun leivontakoristelujen pariin seuraavaksi…

Ota talteen myös viime vuosina tehtyjen halloween-leivonnaisten ohjeet:

Helpot muumiotryffelit

Kick-patukoilla kuorrutetut lepakkokeksit

2 thoughts on “Halloween-donitsit

  1. Hei!
    Oliko sinulla joskus tarkoituksena jatkaa se brittiklassikot-sarja loppuun? Siitä tuli 2/5 reseptiä, joten oletin tulossa olevan vielä lisää.

    Mukavaa joulun odotusta!

    Tykkää

    1. Heippa, ideat loppuivat hieman kesken, joten jatkoa tullee jos keksin hyviä reseptejä lisää. 😀

      Tykkää

Jätä kommentti